2025-02-25
呢晚去咗尖沙咀食呢個秋冬會席,價錢抵食又好味!前菜係鮟鱇魚乾同鰻魚,一上嚟就好有日本風味,鮟鱇魚乾鹹香濃郁,帶啲海味,而鰻魚就比較柔軟,入口肥美,兩者味道有層次感,開咗個好頭。刺身部分新鮮到冇得彈,金槍魚油脂分布均勻,甜蝦又鮮甜又有少少黏口嘅感覺,啱晒鍾意食軟滑口感嘅人。跟住係松葉蟹大根煮物,煮物就好清新,松葉蟹嘅鮮甜滲晒入大根入面,大根煮到軟淋淋,但又保持到口感,湯汁飲落有淡淡嘅和風味,幾暖胃。下一道菜係甘鯛立鱗燒芒果蛋黃醬,呢道菜係一大亮點,甘鯛燒到魚鱗脆脆地,魚肉又嫩滑,再配埋芒果蛋黃醬,有少少甜同香濃嘅酸味,好有創意。仲有呢個鐵板燒帆立貝松茸清湯,帆立貝煎得外面微焦,入面仲係滑嘅,配埋松茸清湯,湯底鮮得嚟唔會搶味,兩者非常襯。大蝦蝦肉彈牙,蜜糖山葵醬係甜中帶辣,唔會過於搶口,呢個醬真係唔錯,令到大蝦味道更加突出。鐵板燒美國牛肉眼薄燒好吸引,牛肉薄切,燒到啱啱好,油香味十足,但唔會太膩,肉質仲保持到軟嫩,真心好食。最後上嘅三十六個月風乾伊比利亞火腿炒飯係一個完美收尾,火腿鹹香,炒飯粒粒分明,仲帶少少焦香味,飽肚又滿足。