2024-01-09 6 瀏覽
📍重房✨高質omakasa!係慶祝紀念日嘅好地方✨銅鑼灣除咗熱鬧嘅大街,其實仲有好多小巷值得大家發掘~「重房」環境寧靜,空間感十足,可以好舒服慢慢咁品嚐新鮮食材、師傅烹飪過程。整體食材新鮮特別,都係選用頂級或最好嘅產地(師傅每一道菜都會介紹,我盡力記低😂但有啲城市真係未聽過)~-//霞 Kasumi -$1580//[前菜+刺身+壽司+煮物+烏冬+甜品]🔸頂級鱈魚魚精 之前喺其他餐廳食過一次,感覺麻麻,今次知道前菜係魚精嘅時候,都有少少驚🙈但酸酸地嘅醬汁同日本一味粉好開胃,亦都完成食唔到腥味🥹,好creamy,食落好似豆腐咁,而且係暖暖地,同平時凍嘅前菜唔一樣~🔸炙燒深海池魚配山桃漬炙燒好香!超鍾意食炙燒刺身~池魚鮮甜冇腥味,配埋山桃漬(即係楊梅),感覺就更清新。🔸日本蠔配柚子醋果凍蠔清爽帶鹹鹹地嘅海水味,同柚子嘅酸味好夾!🔸櫻花蝦粉帶子好厚身嘅帶子配鹹鹹地好香嘅櫻花蝦粉,紫菜好脆,好好食!🥹🔸慢煮鮟鱇魚肝配士多啤梨灑上沖繩海鹽好似落雪嘅感覺😂魚肝係鮮甜配微微酸嘅士多啤梨,剛剛好,唔會膩🔸磯煮鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚肝醬係靈魂!有喺韓國嘅味道~鮑魚煮得剛好👍🏻🔸柚子胡椒 紫蘇葉 拖羅 炸紫菜
📍重房
✨高質omakasa!係慶祝紀念日嘅好地方✨
//霞 Kasumi -$1580//
[前菜+刺身+壽司+煮物+烏冬+甜品
🔸頂級鱈魚魚精

🔸炙燒深海池魚配山桃漬

🔸日本蠔配柚子醋果凍
蠔清爽帶鹹鹹地嘅海水味,同柚子嘅酸味好夾!

🔸櫻花蝦粉帶子
好厚身嘅帶子配鹹鹹地好香嘅櫻花蝦粉,紫菜好脆,好好食!🥹

🔸慢煮鮟鱇魚肝配士多啤梨

🔸磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚肝醬係靈魂!有喺韓國嘅味道~鮑魚煮得剛好👍🏻

🔸柚子胡椒 紫蘇葉 拖羅 炸紫菜
紫菜超脆!拖羅嘅油膩燒一陣就可逼走,柚子胡椒調味得好好,提升到鮮味之餘仲減少油膩

🔸燒吞拿魚下巴
好特別嘅部位🤣第一次食下巴,真係滑到傻咗,就咁點淮鹽/青檸汁已經好食🤤

🔸壽司
墨烏賊
甜蝦蝦頭膏
岩鹽柚子赤貝
地金木魚
北海道馬糞海膽

全部都好好食🥹🥹
🔸魚湯烏冬
一開始以為冇咩特別,一飲就忍唔住飲晒成個湯!原來係自己慢慢熬,仲要無味精!

🔸tiramisu千層蛋糕
有誠意嘅甜品❤️唔濃咖啡味,啱晒唔飲咖啡嘅我🤭
整體:值得一試,推薦特別日子去~lunch set都幾抵食~
2023-12-24
慶祝紀念