2023-09-25
今日嚟到跑馬地食omakase,交通黎講非常方便,銅鑼灣站C出口,幾利華木球會對面就係今次大肚腩朝聖嘅餐廳。餐廳貫徹一貫高級日式料理裝修風格,空間寬敞,燈光柔和,令到顧客有一種非常放鬆嘅感覺,坐得好舒服。師傅亦非常健談,令到我哋原本有少少緊張既感覺都即刻冇晒🙈晚市餐牌只有一款MIYABI先付:水雲配山芋蓉,口感綿滑。鮮味蜆肉,非常新鮮清甜。鰻魚卷,鰻魚包住左牛蒡。炸蟹bb 炸到好香口好脆,成隻可以一啖放落口🙈季節湯物夏季清湯,聽師傅講,呢樣係京都名物黎..鱧魚可以連骨成條食哂,係魚上面加小小梅醬,令到口味更為複雜,喺湯入邊仲會見到好多細細條類似樹枝嘅順菜,順菜出面係有一種類似啫喱形狀包圍着佢,口感好得意亦都好特別🤪刺身五點1石鯛魚薄切配酸汁,白身魚清新口感,係打開味蕾嘅第一道菜。2黎自熱海既金目鯛魚,肉質細嫩甘甜,鮮味成分高,仲多鯛魚中最好食既一種😋3白蝦刺身,師傅話今日準備咗白蝦三食,第一食就係刺身,用咗好多隻新鮮白蝦整成既白蝦杯🤣淡淡蝦肉好過癮…4 北海道水八爪魚,左邊係水八爪魚腳,右邊係水八爪魚吸盤 。兩種唔同嘅口感,師傅建議將中間濕潤嘅芥末醬,放少少落水八爪魚吸盤度,效果更佳。
先付:
季節湯物
刺身五點
1石鯛魚薄切配酸汁,白身魚清新口感,係打開味蕾嘅第一道菜。
5新鮮三文魚子杯,即係根子,超新鮮 任何腥味都冇。可以每一粒食落口度慢慢爆開🤣
中間有個間場小食,係炸白蝦,亦都係白蝦第二食,口感十分酥脆,好似食零食咁🤣完全唔會有油膱味或者熱氣..
季節料理二品
炸白蝦丸,亦都係白蝦第三食🤣嫩滑彈牙,配上檸檬汁,大肚腩覺得呢個烹調手法係最好食😋
長崎縣既炸粟米,咬開粟米係見到一排排,外層香脆吾油,粟米十分清甜。
寿司十貫
1 第一件係墨魚BB壽司,師傅話真係BB嚟🤣因為淨係可以做到一件壽司🤣
2 赤貝壽司,所有貝殼類嘅刺身,師傅都會喺客人面前大力打佢一下,目的係想比所有顧客睇到,刺身嘅新鮮程度。
3 帆立貝壽司 ,清新香甜,大大粒包住左壽司飯。
4 石坦貝壽司,味道同象拔蚌好相似,口感厚實,又爽又嫩。
5 生秋刀魚壽司,師傅叫我哋絕對放心,佢嘅秋刀魚係絕對唔會腥,叫我哋放心大膽去食😝入口魚味濃郁,完全冇腥既感覺。
6 關鯖魚壽司,富有彈性且油脂豐厚
7 中拖羅壽司 肥瘦啱啱好,作為吞拿魚最受歡迎嘅部位。
8 大拖羅壽司 就從來唔會令到大家失望,入口即溶,魚油味十足!
9 赤身壽司 師傅話今日用嘅赤身係非常之靚,係成條吞拿魚最瘦嘅部位,口感亦係赤身入邊最好嘅,利用醬油漬,最大程度上發揮赤身嘅味道。實在太好食啦🥺
10 北海道根室馬糞海膽手卷,只可以話極之鮮甜,無懈可擊😋
其實食完壽司之後大肚腩已經好飽🤣但既然師傅都準備咗麵豉湯同甜品,咁大肚腩梗係唔會客氣啦😜
麵豉湯裡面有季節蔬菜及魚肉豆腐等材料。
甜品方面
自家製糕點配上靜岡赤蜜瓜,為呢一餐畫上完美嘅句號。