招聘中
$17,000-$23,000
餐廳: Amitie Kitchen
資訊:

2019-09-24 69 瀏覽
知道呢間餐廳搬左舖位,所以特登約埋朋友上去試下。新舖位於人流好旺的厚福街的一幢大廈內,地方比舊舖寬敞,仲有一排玻璃窗(舊舖係無窗的),俾人一個開揚的感覺。牆上掛有廚師推薦的menu。一如既往有餐前麵包,最鍾意食個蕃茄香草脆餅,唔洗點/搽任何醬已經好好味美國頂級牛柳牛柳雖然望落唔係好大塊,但其實好厚身。牛柳外層煎得有啲香脆,食落帶有陣陣焦香味。牛柳本身已用鹽略略調味,可以帶出牛柳本身牛肉鮮味牛柳好好juicy,完全無筋或者肥肉位。牛柳中間係粉紅但又唔會太血淋淋,好乎合我地medium-rare的要求。如果覺得只有鹽味好單調的話,可以點上碟上如似蘑菇忌廉的醬汁黎食,都好味!有小小驚喜係伴碟唔係用普通的薯條/薯蓉,而係忌廉菠菜,食得肉多有少膩時,食返啲菠菜感覺更健康~脆炸較殼蟹牛油果漢堡配蕃薯條漢堡的size十分巨型入面隻軟殼蟹都好大隻下!軟殼蟹炸得香脆但唔油膩,蟹味都好濃郁。本來有啲擔心成個漢堡無咩醬汁,食落會太乾,但事實又唔係喎~適量的醬汁再加上蕃茄和生菜的水份,整個漢堡的濕潤度剛好唯一的美中不足係牛油果有啲生,無左特有的柔軟感和香味。而伴碟的脆蕃薯條外脆帶鹹,內裡軟又甜甜地,好好食
知道呢間餐廳搬左舖位,所以特登約埋朋友上去試下。

牆上掛有廚師推薦的menu。

餐前包

美國頂級牛柳

脆炸軟殼蟹牛油果漢堡配蕃薯條

脆炸較殼蟹牛油果漢堡配蕃薯條
漢堡的size十分巨型
唯一的美中不足係牛油果有啲生,無左特有的柔軟感和香味。
而伴碟的脆蕃薯條外脆帶鹹,內裡軟又甜甜地,好好食~

伯爵茶慕絲蛋糕
Plating幾靚,好賞心悅目
一客蛋糕竟然有兩件,兩個人share啱啱好~伯爵茶味都幾香而且又唔太甜,作為飯後甜品剛好
如果個餅底脆身啲,無咁重牛油味就更好食!
餐前包
脆炸軟殼蟹牛油果漢堡配蕃薯條