2024-09-12 235 瀏覽
鍾意食泰國菜都係去泰國旅遊嘅原因之一,不過夏天嘅泰國太熱啦,好在香港都可以食到正宗,泰國食物止下癮。呢度嘅廚師來自泰國擁有多年經驗煮泰國、越南、星馬地道菜式,我就最鍾意食呢度嘅肉碎生菜包,超級正宗夠味!個肉碎會有好香嘅九層塔同埋香茅味,辣得來又唔係死辣嗰隻,尤其是雞肉肉碎,口感食起嚟更加嫩滑,用嚟包生菜真係冇得頂!老公就鍾意食呢度嘅南瓜焗咖喱海鮮,用上真南瓜肉,挖空咗個南瓜之後用嚟裝飯,賣相勁靚!吃起嚟嘅時候會食到好香椰子味,落重椰漿所以個咖喱唔會好辣,米飯粒會吸晒啲海鮮汁,味道勁香濃!而且海鮮配搭都多,有青口、大蝦、魷魚等等,都幾足料㗎!頂頭仲用咗勁多芝士,拉絲感十足!試埋泰國名物排骨山,上菜時有火,等啲火燒完之後就可以開始食。辣度十足,排骨份量都好多,足夠兩至三個人食👍而且啲排骨位都好多肉,加上炆到好腍骨肉分離,口感都唔錯。嘆番杯芒果沙冰就最消暑啦!即叫即整,而且我鍾意佢口感,唔會太多冰粒,飲落好滑又夠香濃芒果味。

• 肉碎生菜包