2024-12-25
冬天都唔一定要打邊爐,有時食吓辣蟹都正。喺尖沙咀有間食辣蟹幾出名嘅,最重要係個辣蟹整得好食、大份、仲可以打卡😂 - 翠林辣蟹坊。一般嚟講我哋食蟹,最怕係覺得蟹好貴,budget好難預。不過翠林辣蟹坊就有呢樣嘢好,佢而家做緊指定辣蟹菜式半價,而且大量嘅小菜亦都一齊做半價。特價咗之後大量嘅小菜都只係幾十蚊個 (優惠菜式每月更新),我都開始懶得睇價錢😂。避風塘炒蟹 原價$688 特價$344用紅木架奉上,非常得體。份量,一隻,重量,一斤二兩。勁?我唔識嗰啲幾多斤幾多両,我淨係知呢隻蟹搞到我哋食唔晒😂。除咗佢嘅蟹夠大隻,亦都因為佢有一大盤椒鹽做底。另外有樣嘢要讚,佢嘅蟹係”扑”好晒,唔使由頭用鉗慢慢搞。黃金流沙蝦球 $48/隻我哋叫咗兩隻。其實一隻已經非常大,要注意佢係已經拆晒殼,所以佢嘅鹹蛋黃味道係直接入到蝦球肉,而且唔使拆殼的確好方便。拍蝦者芥蘭 $88餐廳推介嘅菜式。老實講,我唔係好識解拍蝦點解,我當佢飛天芥蘭咁食。首先距上菜係非常熱辣辣,啲蝦膏蝦醬嘅味香到不得了。芥蘭都煮到好腍,好容易食。食神炒飯 $188外型好似一條錦鯉嘅炒飯。用上蟹籽、蝦仁、蜜糖豆,再用上兩種唔同嘅米造成。食落非常
避風塘炒蟹 原價$688 特價$344
黃金流沙蝦球 $48/隻
拍蝦者芥蘭 $88
食神炒飯 $188
外型好似一條錦鯉嘅炒飯。用上蟹籽、蝦仁、蜜糖豆,再用上兩種唔同嘅米造成。食落非常乾爽冇乜油,口感豐富味道足夠,最重要係夠飽肚😂。
餐廳嘅菜式喺上菜時都係熱辣辣,加上同樣熱辣辣嘅茶,喺冬天晚上咁樣食,其實唔差過打邊爐。難怪我哋食到七點幾出邊都開始排長龍,似乎訂定枱比較穩陣啲。