之前食過午市飲茶,覺得午市質素幾好,夜市做返佢老本行雞煲邊爐應該都唔會差得去邊,就決定試試。佢個爵爺套餐係無限時放題︰主菜6選1 (一次性) + 火鍋湯底6選1 + 3款一次性食物 + 數十款任食火鍋配料 + 自助吧 (蔬菜、丸類及麵食) + 哈根大師雪糕杯 (一次性)主菜6選1 (一次性)1. 原味椰子雞2. 香辣烤魚3. 藤椒烤魚4. 老壇酸菜魚5. 皇慶雞煲6. 風味啤酒鴨火鍋湯底6選11. 鴨血麻辣鍋2. 澳門豬骨鍋3. 花膠美人鍋4. 皮蛋芫茜鍋5. 田園蕃茄鍋6. 馬來沙爹鍋3款一次性食物1. 頂級手切牛拼盤2. 豪華海鮮拼盤3. 豪華時令刺身一坐低,待應就上左個小食拼盤俾我地,有台灣香腸、泰式鳳爪、麻辣牛肚同涼拌四季豆。四款小食都正常發揮,無乜特別需要評價。之後就上左個刺身拼盤,有4款時令刺身 (帶子、北寄貝、牡丹蝦、象拔蚌)。個刺身拼盤一上,見到象拔蚌,即刻加左少少印象分  (畢竟平時D刺身拼盤見唔到呢樣野,就算有,都係勁薄切) 但呢度嘅刺身全部都好大件厚肉,仲好鮮味添! 帶子同牡丹蝦都好甘甜,北寄貝又唔會雪到好硬,咬落去口感彈牙,象拔蚌完全無腥味,整體感覺唔錯。主菜方

主菜6選1 (一次性)
1. 原味椰子雞

1. 頂級手切牛拼盤
2. 豪華海鮮拼盤
3. 豪華時令刺身
小食拼盤

主菜方面,我地揀左重慶雞煲 (小辣)。雞煲兩個人食算大份 (始終之後仲要打邊爐
),雞煲醬偏麻唔算辣,啱晒中意麻嘅人! (即係我
) 雞肉質都幾彈牙,又多肉,唔會骨多過肉。

食完雞煲,待應就換個煲俾我地打邊爐,湯底我地揀左花膠美人鍋。個湯底好普通。(其實應該改名叫魚肚湯
,完全無膠質,唔似台式火鍋店果種花膠美人鍋咁有d黏黏嘅感覺,食完都唔覺有變美過
) 同步待應上左碟頂級手切牛拼盤同豪華海鮮拼盤。

頂級手切牛拼盤 (其實得一款牛,唔好俾個名呃到,以為有幾個不同部位
)牛肉片嘅脂肪分佈平均,但略嫌雪得太勁,雖然食唔到雪味,但會俾人感覺唔夠新鮮。

豪華海鮮拼盤 (有5款時令海鮮,蠔、蜆、蝦、鮑魚、吊筒仔)

第一次打邊爐食帶殼蠔同鮑魚,完全唔識掌握時間,好在烚完出黎都唔會太老。

鮑魚 - 勁彈牙,好新鮮

蠔 – 本身個味係幾鮮甜,可惜有沙,即刻0分!

蜆 – 呢個預計會有沙嘅,反而無沙,但味道都無乜特別

蝦 – 肉質彈牙,但個味都係無乜特別,未去到鮮甜

吊筒仔 – 雪得太誇張,烚完都唔覺得有味,細食嘅朋友可以留肚食其他野

基本上食完呢堆一次性食物都已經8成飽。但始終呢個都係任食套餐,我地都係咁易叫左少少野黎試下味。

肥牛 - 脂肪同肉嘅比例各估一半,望落好似好肥,但可能因為切得薄,烚完出到黎個口感無想像中咁膩、咁入唔到口

手打丸 (牛丸、蝦丸、墨魚丸) – size得珍寶珠咁大,三款丸入面得牛丸叫入到口,但相比起出面d手打牛丸就無咁彈牙同 juicy。墨魚丸用左好多墨魚骨,看似好用心,但實際上完全無味,形同嚼蠟。蝦丸直頭有陣up味
,千祁唔好試!

水餃 (芹菜香茜、韮菜豬肉) – 餡料太少,連韮菜咁重味,食落都剩係食到陣皮味同有堆打碎左嘅料,完全食唔到肉同菜嘅質感,如果唔係menu寫係呢2款水餃,真係唔知自己食緊乜。

鵝腸 – 口感好脆,完全無肥膏,係我中意嘅口感,但都係無乜味

脆肉鯇 – 主要係魚皮脆口而唔係魚肉脆,不過香港D脆肉鯇多數都係咁,無得要求太多,依然都係無乜味

整體而言,除左一次性食物有質素認證之外,其他任食食材都唔建議食。(加工食品同蔬菜除外,估計加工食品係安全)

價錢方面︰$378/位 (加一服務費),呢個價錢唔算抵食,性價比唔高,但由於一次性食物基本上已經夠食,加上無限時,座位同環境舒適,以朋友聚會黎講,可以一試。
2024-06-18
  • 重慶雞煲