2012-04-09
上星期清明,跟家人拜山後,就去了尖沙咀食飯~經過加連威老道一條小巷~嘩,以前呢條小巷好靜,幾年無行,依家開左勁多小食店~ 一入呢條小巷,就聞到陣陣麻辣香味鐘意食辣ga我,當然唔可以錯過試下呢d麻辣燙~~好攪笑,一條小巷有兩間麻辣燙的店,其中一間寫住'正宗重慶麻辣燙',哈~就試下呢間有幾正宗先!有別於其他麻辣酒家,首先要選配料,都有成十幾廿款選,楝好之後,仲可以楝湯底,唔食辣ga可以選豬骨濃湯,既然食'麻辣',當然要食辣啦~楝了碗'中辣'試下楝好之後,等左10-15分鐘左右,有得食啦~~ 嘩~好香呀~味道唔錯~其實d配料就無乜特別, 最重要係個湯底,好鮮甜,好正!!佢地有'淨餸套餐'同'粉麵套餐',我叫了個配薯粉的粉麵套餐,好好味!我老豆就叫左個淨餸套餐,佢老人家唔係好食得辣,所以叫了清湯湯底,雖然係清湯,但好鮮甜!老豆竟然飲哂成碗湯~我地坐係老闆附近,同佢傾左幾句,佢話佢地個湯底無加味精,全部用豬骨牛骨煲,唔怪得咁鮮甜同老豆飲完成碗都唔覺得口渴啦~唯一唔太好ga地方,因為都係街邊檔,環境就麻麻,同埋位就只得4個!! 如果食飯時間都要等10分鐘先有位甚至只得企位~所以我見通常d人都係外賣
所以我見通常d人都係外賣拎走~~
但整體來講,的確好有'重慶風味'的麻辣燙, 好似佢地'口號'咁,'麻的過癮, 辣的開心'
如果唔食辣ga朋友, 可以試下佢地ga 豬骨濃湯, 鐘意食辣ga朋友,一定來試下呀!
題外話/補充資料:
因為新開張,佢地做緊優惠,淨餸套餐 $20有8個淨餸, $25就有10個淨餸,$30有12個淨餸 如果要粉麵套餐, $23就有粉麵+4個餸! $28就有粉麵+6個餸 , $32就有粉麵+8個餸 :o好抵食!!
粉麵仲可以楝 : 四川薯粉,桂林米線,日式烏冬或油麵~~