2024-05-28 69 瀏覽
高級粵菜餐廳「張公館」位於銅鑼灣V POINT的29樓高層,近一半座位靠落地玻璃窗,可飽覽維港景致,景觀一流,同時有多款非常人氣的巧手粵菜,師傅亦會因應時令轉變菜式菜,務求令食客品嚐到粵菜嘅精髓😋▪️新加坡黑胡椒開邊龍蝦粉絲煲$ 396黑胡椒蟹或者蝦就食過,但係配合龍蝦就係第一次,龍蝦肉質爽口又彈牙,胡椒味香味四溢,辣不嗆喉帶微甜,非常惹味,粉絲炒得好乾身每一條都入晒味,香辣又鮮味▪️鮮蝦荷葉飯 $ 218一打開淡淡清香撲鼻的荷葉味道,飯粒吸收了所有汁料精華,拌上口感十足 的爽口大蝦和雞肉,整個荷葉飯能充分保留食物原汁原味,好美味▪️涼伴番茄冰菜 $ 188透心涼的前菜,喜歡冰菜的爽脆口感,酒樓擺盤,再加上冰粒墊底,令蕃茄和冰菜有涼冰冰的感覺,伴上麻醬醬料,非常開胃▪️川式口水雲吞配糖心皮蛋(4粒) $ 98最喜歡就是川式口水麻辣醬,尤其我是非常喜歡辣,味道又麻又辣帶點甜香,伴上豬肉和蝦仁比例剛好嘅雲吞和流心的皮蛋,喜歡▪️香煎黃金糕 $ 48黃金糕煎至焦香脆面,外脆內軟,味道充滿椰汁和蛋香,口感煙靭又鬆軟,而且唔太甜,好味道

▪️新加坡黑胡椒開邊龍蝦粉絲煲$ 396

▪️鮮蝦荷葉飯 $ 218
整個荷葉飯能充分保留食物原汁原味,好美味

▪️涼伴番茄冰菜 $ 188

▪️川式口水雲吞配糖心皮蛋(4粒) $ 98