2024-09-01
好耐冇同老婆夜晚出去食好嘢,有朋友介紹話呢間嘅Omakase唔錯,所以就決定同老婆去試吓。呢間餐廳位於銅鑼灣,都好近大街,以前都有經過呢度,不過就冇留意呢間嘢。入到去感覺上都唔錯,好有日式氣氛。我哋一坐低就叫咗兩杯梅酒飲,杯梅酒味香味相當唔錯,又唔會太甜,我非常喜歡。前菜有北海道粟米配獎南瓜,粟米非常清甜。北海道紫針海膽,賣相非常好,海膽鮮甜味鮮,相當唔錯。日本生蠔配三文魚子,生蠔非常肥美,同三文魚子亦都好夾,相當滿足。西班牙紅蝦,花生刺身蝦頭天婦羅,一隻蝦釋出兩種味道。食咗咁多海鮮,佢跟住俾咗個池魚卷物來清一清口腔。再嚟就係拖羅及腦天,魚油相當香,在口中留下美好的魚油香。接住再有刺身,九州真鯛配柚子酸汁 ,帶出魚嘅鮮味,好食。之後係磯煮鮑魚,配鮑魚肝醬。鮑魚煙靭又爽口,配上醬汁非常美味。然後再有吞拿魚下巴,師傅將魚皮烤自卜卜脆,魚皮包住嘅魚肉份量亦相當多,外脆內軟非常滿足。之後吞拿魚繼續嚟,俾咗拖羅壽司,非常美味,真係想要多一件。跟住就係今晚令我最難忘嘅馬糞海膽配鱈魚乾片。海膽非常Creamy,可以話係我食過嘅海膽之中數一數二的味道。佢同鱈魚乾味道亦非常配合,食完呢個真係非常回味。之
前菜有北海道粟米配獎南瓜,粟米非常清甜。
北海道紫針海膽,賣相非常好,海膽鮮甜味鮮,相當唔錯。
西班牙紅蝦,花生刺身蝦頭天婦羅,一隻蝦釋出兩種味道。
食咗咁多海鮮,佢跟住俾咗個池魚卷物來清一清口腔。
之後吞拿魚繼續嚟,俾咗拖羅壽司,非常美味,真係想要多一件。
之後再上魚湯及甜品,為呢一餐帶出完美落幕。