2024-03-01 10 瀏覽
今日同朋友喺銅鑼灣行完街,諗住搵餐廳食吓晚飯嘅時候,就搵到呢一間樓上西餐。餐廳大概有八至九張枱左右,枱與枱之間亦都唔會狹窄,令人坐得都舒服。餐廳佈置幾浪漫,有啲吊燈裝飾。今日我同朋友就嗌咗兩個set,一個係蟹肉冬陰功意大利飯,另一個就係紐西蘭ps牛肉眼扒。首先先嚟咗是日餐湯,係黑松露蘑菇湯。飲落去黑松露味都香,而蘑菇味都好濃郁,成個湯嘅質感係偏creamy,飲落好順口。而另外亦都配搭咗餐包,餐包唔係普通嘅牛油麵包,而係搽咗牛油烘咗嘅法國長棍麵包,食落好香口,而加埋湯嘅配搭唔錯。主菜先嚟冬陰功蟹肉意大利飯,意大利米嘅質感煮得啱啱好,仍然保持到彈牙同煙靭嘅口感,唔會過分硬或者腍。味道方便,好濃冬陰功味,偏辣,食得出加左青檸,辣得來又帶酸味,好惹味唔錯。另外蟹肉味都突出,亦都見到落咗唔少蟹肉。另一個主菜係牛扒,牛扒鋪滿咗松露汁。先講牛扒嘅質感,大概係七成熟左右,口感唔會韌之餘仍然保持到肉汁,而牛扒亦都有牛味,就咁唔配搭醬汁食都好食。而松露汁亦都好香,唔會過鹹,配搭牛扒食增加咗另一種風味。今餐我同朋友都覺得唔錯,地方幾好坐好啱朋友嚟呢度吹水聚吓。而食物質素亦都相當唔錯,喺銅鑼灣鬧市實屬一個好地

冬陰功蟹肉意大利飯

紐西蘭ps牛肉眼扒

今餐我同朋友都覺得唔錯,地方幾好坐好啱朋友嚟呢度吹水聚吓。而食物質素亦都相當唔錯,喺銅鑼灣鬧市實屬一個好地方。

冬陰功蟹肉意大利飯
紐西蘭ps牛肉眼扒