2022-07-08
其實餐廳位於利園對面Solo隔離既新會道4號,地利位置其實極街,只係屬於樓上店,所以相對隱世而已。對於有幸食到今次Bali同法國fusion 菜表示相當感恩,一入店入邊就俾入邊既裝修吸引,好多餐廳都好努力去扮緊唔同地方,而呢間餐廳既裝修同擺設就話俾我地知忠於自己喜歡既事物,全部野都有story telling 同埋令我地緊加專注係食物同用餐既體驗,唔單單只係用黎打卡。今日分別似咗龍蝦湯同蕃蕃茄湯、龍蝦湯個種真材實料既鮮味,真係一飲就知無得呃人,蕃茄湯係法式感覺,酸甜比例啱啱好。再黎就係一個青醬手造蛋黃意粉,個意粉係啱啱做完就煮俾我地食,最特別係個青醬,佢地每一個汁醬都係由零開始去創造,保證唔會係出邊食到,當然超好食啦。主菜方面,食咗個驚為天人嘅pork belly ,呢個pork belly 足足要用5日時間去預備,極脆既外樣加勁爆汁入口即溶既豬腩,廚師喺背後花嘅心機多到你想像唔到,同埋要極讚佢地配既檸檬牛油汁,檸檬係黎自元朗既有機檸檬,係一班店員同廚師一齊去採摘,我諗呢種由零開始既態度、真係好少見到。之後仲有煎三文魚,當然煎得香脆細嫩,佢地好多時既魚類同配菜係廚師係街市入貨,香料醬汁
之後仲有煎三文魚,當然煎得香脆細嫩,佢地好多時既魚類同配菜係廚師係街市入貨,香料醬汁同埋煮食用既油都係有機级别。
甜品係再一次令人驚喜,簡單如apple crumble ,個廚師係我地後邊homemade既crumble ,連個體驗基本唔會係一般西餐廳見到,蘋果加咗少少糖,用既糖係本地有機蜜糖,一d都唔會過甜。
之後有家傳戶曉既cream brûlée ,基本上都唔洗擔心會唔好食,只係需要擔心太好食。
最後想分兩下用餐體驗,食完成餐之後佢地經理傾咗陣計,佢地係好想將亞洲好既美食文化發揚光大,所以先會全部食物同醬汁都都由零開始,加埋半open kitchen 既用餐,我地都好好奇點解會有咁強既自信,細問之下原來佢地大廚係師承一間德國米芝連二星餐廳做咗5年出黎,再跟住個個廚師黎香港一齊擲咗幾粒米芝連星星既二廚,最後黎到呢間餐廳將東南亞同法國菜配合,所以基本上食到既細心同細緻都係經過最高级既食府訓練出黎加埋強大既人情味。
講完咁耐,佢地仲即席表演香港人好鍾意係泰國食既香蕉薄餅,係我地面前飛黎飛去,食得不亦樂乎