2024-04-17
今日同朋友去咗銅鑼灣登龍街Midtown 30樓一間叫「Arcadia」餐廳食飯慶祝生日,餐廳環境好有氣氛,有多個好靚嘅打卡位,無論坐吧位定卡位都非常舒服。我哋嗌咗生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋、香煎澳洲和牛伴鵝肝醬、香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯同兩杯飲品。生牛肉他他配左粒鵪鶉蛋黃,伴埋點黑醋、橄欖油、黑椒、洋蔥粒、酸菜碎同紅椒粒,整體口感豐富,食落去清新開胃;香煎和牛五成熟後嘅肉質幼嫩,咬落去仍然保持滿滿嘅肉汁,一陣濃郁嘅牛味充滿着口腔,配埋特製嘅蒜蓉汁加煎香左嘅蒜頭,食肉獸嘅味蕾非常滿足;鱸魚煎得好嫩身,底下配埋酸辣番茄蓉可以減少油膩感,側邊有白松露焗薯蓉做伴碟,既有薯蓉身又有切片,表面既薯仔保留到煎嘅脆感,咬落有口感;其中一杯mocktail 叫Flamingo,杯嘅造型好精緻可愛,有西柚、檸檬同橙嘅味道,酸酸甜甜開胃清新,可以解油膩感;另一杯cocktail 叫Between Two Lovely Heart,菊花味嘅Gin酒,飲落唔會太甜,杯身用糖漿痴住一堆碎花喺玻璃杯邊,酒入邊有一朵菊花,望落去都覺得賞心悅目。📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓位
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊