2024-11-09 228 瀏覽
今日約咗朋友去銅鑼灣呢間位於金朝陽中心二期頂樓Arcadia食晚飯兼飲酒,開心暢談一整個晚上。呢間餐廳裝修得好靚,入口已有很多花花裝飾,仲有個大熱氣球座位極度吸睛,係重點打卡位。餐廳環境好優美,絕對適合年青人傾偈飲嘢,樓上Roof Top每逢假日都有live band助慶,一邊聽歌,一邊飲嘢傾偈,感覺會好chill。呢度有好多cocktail同mocktail選擇,款款都好吸睛,我哋兩個研究咗好耐,才決定到飲邊款cocktail😅。🍸 One Thousand and One Night呢個cocktail上枱時超有儀式感,女孩們必定喜歡,而且會跟兩隻杯,可以大家share嚟飲。店員用火槍繞住阿拉丁神燈酒壺燒一圈,火焰燒得好靚,📱過不停。用咗日本清酒+伯爵茶+百香果,酒味唔濃,極易入口,重帶有少少甜味,絕對適合女孩們。🍸 Angel Speaking呢杯cocktail嘅外型好吸睛,上面唧上cream再加埋🍓片,啱晒女孩子們打卡。用咗伏特加+巨峰提子🍇,再加埋士多啤梨🍓,果香味極濃,好易入口。🎀 半殼紐西蘭新鮮青(冬陰公口味)呢碟青口份量好多兼好新鮮,而肉質夠鮮嫩,配菜重有埋蕃茄仔同栗

🍸 One Thousand and One Night

🍸 Angel Speaking

🎀 半殼紐西蘭新鮮青(冬陰公口味)
呢碟青口份量好多兼好新鮮,而肉質夠鮮嫩,配菜重有埋蕃茄仔同栗米仔,配上冬陰功嘅酸辣湯底,帶來極濃郁嘅口感。

🎀 法式龍蝦汁意大利飯伴烤龍蝦尾
意大利飯口感綿密,帶有濃郁嘅奶香和龍蝦汁,非常creamy。而烤龍蝦尾嘅外殻微微焦香,裡面啲肉重好滑嫩兼緊實,非常彈牙。

🎀 澳州M3和牛肉眼扒
我哋叫咗medium rare,呢塊扒肉質非常細膩,雪花狀的脂肪紋理清晰可見,充滿視覺誘惑。咬落去既有牛肉嘅香醇,又有脂肪嘅油潤感,入口即化。

2024-11-06
  • One Thousand & One Night