2024-12-23
今日同朋友去咗銅鑼灣一間超高質嘅Omakase慶祝生日🎂,每一道都係師傅精心設計,食材新鮮又高質,仲足足有 25道菜,一餐Omakas入面足足有3款海膽咁多、仲有龍蝦刺身、大拖羅等,真係要去試!餐廳氣氛輕鬆,師傅仲會同我哋互動,分享每道菜嘅特色,成個體驗都好有儀式感又唔會太拘謹。食完之後覺得超級滿足,質素絕對對得住價錢🍣🩷以下係全25品內容~😋沖繩蟹肉水雲酢🦀| 開胃菜,水雲酢口感清爽汁煮黑梅背| 醬汁味濃郁鮟鱇魚肝| 配柚子汁🍊嘅酸香味間八魚海膽豆腐| 間八魚包裹淡淡海膽味既豆腐沖繩小龍蝦刺身 🦞| 絕對係呢餐餐既重點之一,小龍蝦新鮮從魚缸撈出來,上碟時仲識郁,係鮮甜既味道活北寄貝| 配山葵徑青檸汁🍋 鰤魚| 配柚子胡椒帶出魚嘅鮮味北海道牡丹蝦 🍤| 蝦頭入面既蝦膏味超濃郁蟹膏豆腐伴松葉蟹肉| 豆腐蟹味濃郁粒貝配玫瑰岩鹽 🌹| 肉質鮮甜日本真蠔| 蠔肉厚實,啖啖海水味磯煮鮑魚伴蟹膏| 師傅話鮑魚慢煮左足足四個鐘,鮑魚軟腍滑溜 🐚吞拿魚醬油漬海膽卷| 吞拿魚先用醬油醃製,配上馬糞海膽同金箔,真係奢華北海道紫海膽配炸紫菜| 炸紫菜香脆,兩者非常match。北海道白海膽| 放在鱈魚乾上
以下係全25品內容~😋
沖繩蟹肉水雲酢🦀| 開胃菜,水雲酢口感清爽
汁煮黑梅背| 醬汁味濃郁
鮟鱇魚肝| 配柚子汁🍊嘅酸香味
間八魚海膽豆腐| 間八魚包裹淡淡海膽味既豆腐 沖繩小龍蝦 刺身 🦞| 絕對係呢餐餐既重點之一,小龍蝦新鮮從魚缸撈出來,上碟時仲識郁,係鮮甜既味道
活北寄貝| 配山葵徑青檸汁🍋
鰤魚| 配柚子胡椒帶出魚嘅鮮味
北海道牡丹蝦 🍤| 蝦頭入面既蝦膏味超濃郁
蟹膏豆腐伴松葉蟹肉| 豆腐蟹味濃郁
粒貝配玫瑰岩鹽 🌹| 肉質鮮甜 日本真蠔| 蠔肉厚實,啖啖海水味
磯煮鮑魚伴蟹膏| 師傅話鮑魚慢煮左足足四個鐘,鮑魚軟腍滑溜 🐚 吞拿魚醬油漬海膽卷| 吞拿魚先用醬油醃製,配上馬糞海膽同金箔,真係奢華
北海道紫海膽配炸紫菜| 炸紫菜香脆,兩者非常match。
北海道白海膽| 放在鱈魚乾上,配淡雪鹽提升咗海膽嘅天然鮮甜味
松葉蟹配紫蘇葉醋啫喱| 醋啫喱帶酸香,配埋蟹肉同紫蘇葉,味道清爽
甘鯛松笠燒| 配海苔汁魚鱗非常香脆,魚肉鮮嫩
大拖羅配黑蒜油| 呢個勁正~拖羅肥美,黑蒜油香氣濃郁,兩者係完美組合,食到想encore!
玉子布甸 季節 壽司六款
最後仲有用小龍蝦頭煮既舞茸菇清湯同埋雪糕配哈密瓜,一餐入面一次過食曬我最中意食既野,非常開心滿足