2016-12-01
天氣開始涼又點可以唔打邊爐,今次就試下佐敦呢間粥底火鍋記得打黎BOOK枱,因為WALK IN好難有位佢係分時段制 分別係6:00 pm - 8:30 pm, 8:30 pm - 11:00 pm, 11:00 pm - 2:00 am今次同朋友BOOK左六點,六點零五分左右到,見到門口企左少少人,安排緊入坐。店內只有兩張二人座(分別係門口和店鋪中間),因為店鋪中間果張已經有客人入坐,所以被安排到門口的二人座(如果介意坐門口位既,記得BOOK左都早少少到或者BOOK個陣睇下可唔可以留返店鋪中間既二人座)。真係唔中意坐門口位,出面有人食煙,啲煙味就吹哂入黎價錢方面 每位$198 無加一收費,飲品需要另外叫每人包七款時令海鮮(今次我地就係蝦,蟹,鮑魚,貴妃蚌,蜆仔,沙白同多寶魚),仲有五款打邊爐配料選擇一開始會先上一個沙律 咁呢樣當然唔係重點 亦唔好有D咩期望 但係值得一提既係佢既沙律汁係分開上既麻醬如果用唔晒可以留返用黎點如 一陣打邊爐既肥牛/豬肉 之後就陸續上海鮮 記得留意返座位旁邊既牌,會指出每款海鮮要煮既時間同埋每枱都會有個計時器方便大家記錄時間每樣海鮮都好夠新鮮每人半隻蟹好多膏,放
記得打黎BOOK枱,因為WALK IN好難有位
價錢方面 每位$198 無加一收費,飲品需要另外叫
沙律
每樣海鮮都好夠新鮮
但美中不足既係,已經過左食肥蟹時機,隻蟹太瘦了
當你既海鮮食到咁上下,店員會慢慢開始上五款料
個粥有陣陣既海鮮味,不過其實最特出既係D蟹味 其他味都比佢蓋過哂
整體黎講以$198呢個價錢可以食到7款海鮮又有得坐兩個幾鐘拾下拾下 傾下計絕對係超值
不過對我黎講個粥其實可有可無 因為我地唔係好粥之人。如果可以揀返正常打邊爐既湯底會更好
題外話: 店員好主動幫手清碟同煮粥。雖然坐滿哂人,又坐門口,但都唔會有比人忽略既感覺,好窩心