1K
近日看電視新聞, 看得有點煩躁, 所以食飯會選擇些較靜的地區, 吃得安心. 這間餐廳  菊月町, 位於 觀塘鴻圖道, 主打鐵板燒及 Omakase,  訂位時接待會問我們喜好.     我們今晚主題.....鐵板燒之夜. 夏日限定, 看來吸引.日式店作風, 舖面唔太大, 我們喜歡坐在鉄板檯前, 享受看師傅制作. 店員奉上綠茶, 好清新 !!為吃燒物之前, 做個準備, 先點酒,  選了 女城主純米吟釀. 配了精緻酒杯, 感覺更開心.  酒質淡麗清醇, 味道溫和而不太濃, 正合我們心意.碰杯時段.  師傅已在煎 七味魚乾.   看似簡單, 但功力不能少.  白飯魚竿,  小女子, 制作好出色, 卜卜脆, 帶魚香, 好睇又好食, 連小貓都偷看.........接著是 燒 鯧魚很嫰滑, 表皮帶點焦香, 魚肉肥厚, 肉質細嫩, 略帶油脂, 師傅加上雙色魚籽, 添好味, 好食.金鯛魚配秋葵:   一個好特別的燒物.  師傅把金鯛魚連鱗先用油炸後再煎,  火喉控制得非常好, 金鯛魚的鱗炸得極香脆,  入口皮脆肉滑.  魚味鮮甜.  超好食. 秋葵嫩滑, 做出多重口感.  好理想的食材組合.抽風糸統做

夏日限定, 看來吸引.
店員奉上綠茶, 好清新 !!
連小貓都偷看.........
接著是 燒 鯧魚
後再煎,  火喉控制得非常好,
秋葵嫩滑, 做出多重口感.  好理想的食材組合.
抽風糸統做得好好, 唔會有油煙味,
店員招呼很好, 會添酒, 加茶, 換碟, 服務好貼心.
下一道食品是:  虎蝦芝士蛋汁
師傅將大虎蝦開邊,  虎蝦蝦頭也剪開.
黃金大虎蝦, 移去蝦殼, 加上芝士蛋汁爆香.
虎蝦頭, 獨立也煎香.
大虎蝦, 肉質鮮嫩出色, 肉嫩彈實, 啖啖肉, 芝士蛋汁更添香氣.
虎蝦頭煎香後, 全部食清.
黑豬鞍架
黑毛豬厚肉, 大大件.  師傅把邊肥肉切去, 加了喜馬拉雅山嘅岩鹽, 慢 慢煎.
鐵板燒後外脆內軟, 肉味濃郁, 燒得火候剛好, 表面有微微焦香.
又將黑毛豬肉切成方粒.  每一粒大小圴勻.   原汁原味, 口感柔軟.
可以真正享受到高級豬肉嘅味道.

最後是炒飯,
餐廳用珍珠米飯, 加上紅蘿蔔, 蔥, 蛋, 同黑毛豬肉粒, 顏色好靚, 炒飯粒粒分明, 有蛋香.
炒得香而不油膩. 非常好食.
食材新鮮,  選材非常好, 師傅廚藝叻, 冇架子, 煎炒之餘不忘介紹食物, 好健談, 我們 和他碰過杯, 多謝指點鐵板迷津.
  • 精釆魚乾
  • 金鯛魚配秋葵: