2014-02-26
朋友話今年開年要一齊食餐飯, 就係咁就黎左呢一度喇. 我就覺得呢間餐廳都幾難搵, 由灣仔地鐵去會展再行過黎, 中間要經過幾條馬路都好唔方便. 到龍景街時我仲兜左個圈添, 後來先知原來入口係近龍和道果邊 餐廳在二樓, 裝修得都幾雅致, 而且有落地大玻璃, 可望著海景進餐, 只可惜現在海邊多處都在進行工程, 可觀性大大減低了.最先吃的是餐前麵包, 一個頗為特色的紙袋裝著幾款麵包, 其實我都不太知道它們分別的名字, 有兩件比較軟熟, 似係 focaccia, 有幾片很薄很脆的有點像餅干, 還有幾條應該是 Grissini 吧. 幾件麵包都算可口, 但同樣偏鹹.頭盤叫了 Parma Ham, 八爪魚沙律. 個 Parma Ham 鹹鹹地, 味道 ok, 不過冇乜特別. 八爪魚法律入口鮮美清新, 感覺很好.也試了蕃茄湯. 蕃茄味很夠, 酸酸的很開胃, 不過還是有點偏鹹.另外要了個黑松露 pizza, Strozzapreti Di Pasta Fresca Allo Scoglio, 和鮮蝦蟹肉意大利飯.Pizza 非常之香, 食落口很脆, 黑松露味道很濃烈, 好有趣. Strozzapret
不過整餐飯我最欣賞的還是甜品, 我們叫了 Tiramisu, 朱古力 mousse, 檸檬 mousse, 三色雪芭, 椰子雪糕菠蘿, 以及芝士脆卷