2021-08-26 754 瀏覽
之前試過灣仔嘅癡膠雞分店,覺得好食又抵食,其實公司附近行遠少少都有另一間太子分店,今日就同同事行過嚟,順便當做下運動。兩間舖雖然係分店,但賣嘅嘢都不盡相同,呢度仲有一幅好靚嘅黑板畫,介紹吓仲有啲咩鎮店之寶。一坐低店員先俾杯熱茶,呢杯並唔係普通嘅中國茶,而係每日新鮮煲嘅羅漢果菊花茶,非常滋陰又潤喉。招牌癡花膠雞濃湯米線當然係必要之選,雞湯非常濃味,啖啖真材實料。入面仲有一件件嘅切雞同埋花膠,材料豐富,雞件煮得啱啱好,肉質保持嫩滑唔鞋口,呢個價錢真係冇得輸。原本諗住叫藥膳,不過店員話最近多咗人叫椰子雞米線,都啱嘅,一來已經試過藥膳,二來天氣咁熱唔使咁補住,就一於揀個鮮甜啲嘅椰子雞。呢個椰子雞雖然冇花膠,但取而代之嘅就有雲耳、紅棗、椰子,一樣咁滋補。呢度嘅小食好多都只係$28,所以我都點咗幾款。呢個金磚豆腐係即叫即整,上枱嘅時候熱辣辣,而且真係做到外脆內嫩滑嘅效果,簡單灑上少少味粉同芝麻,就已經非常可口。平時椒鹽菜式就成日食,但就真係未試過椒鹽粟米,起初仲驚又鹹又甜有少少怪,但估唔到食起嚟味道又幾夾,而且粟米切成小件,食起上嚟更方便。雖然呢度主打都係雞湯,不過見呢度同時都有魚湯,所以就叫返個
羅漢果菊花茶
招牌癡花膠雞濃湯米線
招牌癡花膠雞濃湯
椰子雞米線
椰子雞
金磚豆腐
椒鹽粟米
雖然呢度主打都係雞湯,不過見呢度同時都有魚湯,所以就叫返個鮮味魚湯時蔬,蔬菜主要都係白菜,另外再有木耳絲,浸過魚湯嘅蔬菜特別好味。
鮮味魚湯時蔬
最近真係愛上呢類雞湯窩麵,真材實料冇味精嘅花膠雞湯,一大鍋有雞有花膠連埋麵都只係買$68,真係仲抵過去酒樓飲個燉湯!
午餐
招牌癡花膠雞濃湯米線