2023-02-02
最近咁多好戲上畫,約左朋友食完飯去太古睇戲。見呢到裝修幾有特色,而且晚市的主餐牌選擇夠多,就入黎試試店舖主打星加坡菜,亦都有香港人至愛嘅川菜,特別係水煮魚、酸菜魚之類,我地就係咁被吸引左水煮魚、酸菜魚見得多,第一次見貴州酸湯魚 ($198/2人份),既然咁特就點都試下啦~! 2人份都算好大份,一個大盆上枱,而家天氣凍,好貼心咁有火熱住,唔會食到凍晒味道好特別,除左聞到酸酸嘅味道,亦有好濃濃的香茅味,果然係帶有東南亞菜星加坡嘅風味魚片份量多,每一塊都係厚肉、嫩滑又不散開,底下加了厚身寬薯粉、青瓜、本菇及秀珍菇等,薯粉口感煙煙韌韌,好味又飽肚 荔枝灣咕嚕肉 ($128) 咕嚕肉外層炸得很香脆,每件豬肉似梅頭肉,有口感但不肥膩,而且唔係排骨咁得肥肉同骨配菜有有原粒荔枝肉,新鮮菠蘿片(係新鮮的~唔係罐頭),洋蔥,紅黃椒等,配上酸甜度調校得剛好的咕嚕汁,水準不錯🤤🤤 有菜有魚,都要叫碟菜。叫左份姜汁炒芥蘭($88),芥蘭嫩口無渣,亦炒得爽脆。