2024-01-29
最近天氣凍好想食辣嘢❄️上環開咗新分店好近我,梗係環去試試😋店面裝修好新穎,一入門口有個靚靚打卡位📸/▫️吉祥套餐(任選6款食材)$66▫️/1️⃣第一步選擇食材餐廳好貼心提供齊葷食同素食選擇兩款食材都唔少,總有一款啱心水👍🏻/2️⃣第二步選擇湯底既然係四川冒菜,辣味湯底會比較多🔥但唔辣嘅湯底都有,照顧返啲唔嗜辣嘅朋友辣味/特別要求都可以落單提出㊙️因為餐廳採用正宗冒菜做法烹調湯底使用辣椒油,所以會有一定油膩感/—養生白胡椒湯配土豆粉—(潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、毛肚、胡椒豬肚、魚腐)/牛肉丸充滿肉味,咬落啖啖肉汁💧墨魚丸好爽口彈牙,有濃濃蒜香味🧄脆哨炸到脆卜卜,倒落麵到一齊食豐富口感毛肚、豬肚烹煮生熟度啱啱好魚腐吸收晒湯汁,好惹味😋土豆粉比較少食,都屬於煙韌麵嘅系列口感比蕃薯粉較硬身/—酸辣湯配蕃薯粉—(潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、金菇、海帶結、鴨血)酸辣湯嘅口味好適合香港人👍🏻酸味適中,可自選辣度金菇、海帶結都吸收晒湯汁鴨血軟腍,同湯底好夾😋/✨小知識✨「脆哨」係指精選豬五花肉油炸而成,肥而不膩,鮮嫩多汁/▫️秘製藤椒魚皮$48▫️魚皮超爽口彈牙配合秘製醬汁又辣又惹味🐟/
上環開咗新分店好近我,梗係環去試試😋
店面裝修好新穎,一入門口有個靚靚打卡位📸
▫️吉祥套餐(任選6款食材)$66▫️
1️⃣第一步選擇食材
餐廳好貼心提供齊葷食同素食選擇
兩款食材都唔少,總有一款啱心水👍🏻
2️⃣第二步選擇湯底
既然係四川冒菜,辣味湯底會比較多🔥
但唔辣嘅湯底都有,照顧返啲唔嗜辣嘅朋友
辣味/特別要求都可以落單提出
㊙️因為餐廳採用正宗冒菜做法烹調湯底
使用辣椒油,所以會有一定油膩感
—養生白胡椒湯配土豆粉—
牛肉丸充滿肉味,咬落啖啖肉汁💧
墨魚丸好爽口彈牙,有濃濃蒜香味🧄
脆哨炸到脆卜卜,倒落麵到一齊食豐富口感
毛肚、豬肚烹煮生熟度啱啱好
魚腐吸收晒湯汁,好惹味😋
土豆粉比較少食,都屬於煙韌麵嘅系列
口感比蕃薯粉較硬身
—酸辣湯配蕃薯粉—
酸辣湯嘅口味好適合香港人👍🏻
酸味適中,可自選辣度
金菇、海帶結都吸收晒湯汁
鴨血軟腍,同湯底好夾😋
▫️秘製藤椒魚皮$48▫️
魚皮超爽口彈牙
配合秘製醬汁又辣又惹味🐟
▫️洛神花山楂蘋果$28▫️
新產品自家製特飲❗️
酸酸甜甜好開胃,解辣一流👍🏻
▫️酸梅青檸烏龍茶$28▫️
酸梅同青檸味道好夾
另一解辣之選🤤
▫️桂花蜜烏梅冰粉▫️
一餐飯最緊要嘅係甜品😋
食完濃味嘢食返碗烏梅冰粉中和吓就啱晒!
配合香甜桂花蜜,為整餐飯畫上完美句號❤️