上星期去咗一間壽喜燒店晚飯,位處佐敦食街,入到店內就feel到陣日本風同聞到香甜嘅壽喜燒味道~~店內座位唔多,但仍然照顧每枱食客用膳空間,當晚平日好早就滿座~睇睇MENU有唔同套餐,仲有好多款稀有靚和牛,唔係度度都有~於是同朋友仔點一份和牛封門柳,再追加一份松阪牛!店員先仲紹桌面兩款雅緻小瓶,一款係壽喜燒嘅靈魂醬汁,另一款係清湯,仲先幫客人用牛脂開鑊,放上蘿蔔、大蔥等,再澆上壽喜燒醬汁,香氣隨即撲鼻而來! 封門柳每頭牛只有一塊,較為罕有,脂肪較少,入口肉味濃又有嚼口,但絕對唔會靭,已經覺得好好食!再嚟食屬於日本三大和牛嘅松板牛,更加不得了,細密均勻嘅雪花突顯高級感,入口更軟綿Juicy,仲有香濃牛肉味,真係食到耳仔郁~套餐仲豐盛野菜,盒仔細細但裝野菜份量十足,而且都係新鮮優質,當中南瓜片入口味濃香甜,好好味!呢度仲有唔少小食炸物,揀咗呢度嘅特色手作小點- 嘅吉列千層豚,夾起真係見到一層一層薄切豚肉片,伴有香濃半溶芝士,外層酥脆,內層肉香軟熟,回頭必點系列~~值得一提呢度飲品唔算貴,仲俾我發現呢款日本蘋果汁,非常清甜,同超市價錢相近,相當抵飲!

2024-09-19