呢日拎咗下午假去新蒲崗整啲嘢,整完都五點幾,所以同朋友決定喺到早早哋食埋個晚飯先。呢頭真係唔熟,所以喺openrice搵下有乜好食,碌碌吓見到有間叫小龍蝦🦞嘅餐廳,個名吸引咗我,再望下見到有人推薦炒薯粉,見幾特別就試下啦😉。餐廳門口就貼咗好多用螢光紙手寫嘅餐牌,✍🏻手字幾靚,有好多嘢食,全部都超平,客飯連飲品$3x搞掂。餐廳環境都幾舊幾簡陋,不過唔算好細,入面都有唔少枱,下午5點幾已經有唔少人食緊嘢,持續都有街坊中佬🧔🏽入嚟幫襯,我哋自己搵位坐低先。由於有目標,所以好快就可以落單,大部分嘢食都包飲品,凍飲都唔使加錢添😍,但可樂就加$3。題外話,呢到得一個哥仔負責樓面同廚房水吧所有嘢,勁忙,好犀利👍🐷豬扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢個係因為見到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而個樣都幾吸引,因為塊豬扒係煎到靚靚再切開鋪上面,下面就係透明bling bling閃✨嘅炒薯粉,夾埋椰菜絲一齊炒,隻碟唔大,但份量係超多個。味道幾好食喎🤤,首先係夠鑊氣,熱辣辣送上,第二薯粉係煙煙韌韌,個質感好正,而呢到隻薯粉係較幼同扁身的,比較特別。味道唔會好鹹,所以隻麻辣味同我想像中有啲唔同,

🐷豬扒炒薯粉($43)(麻辣+$3),嗌呢個係因為見到人哋推介,嚟到就有微香,但唔算好重麻辣香,而個樣都幾吸引,因為塊豬扒係煎到靚靚再切開鋪上面,下面就係透明bling bling閃✨嘅炒薯粉,夾埋椰菜絲一齊炒,隻碟唔大,但份量係超多個。味道幾好食喎🤤,首先係夠鑊氣,熱辣辣送上,第二薯粉係煙煙韌韌,個質感好正,而呢到隻薯粉係較幼同扁身的,比較特別。味道唔會好鹹,所以隻麻辣味同我想像中有啲唔同,但都幾好食。不過愈食愈辣🌶,開頭ok完全食到,但食到大半我真係頂唔順🙈。
豬扒炒薯粉

🐔干炒雞扒米($41),朋友叫呢個食,嚟到一開始見到咦啲米粉咁白嘅,無乜色水咁,所以諗可能會好淡。朋友食咗啖之後,同我講好好食喎,我就即刻試。哇一食發現真係勁好食😋,因為我鐘意食炒米粉,佢個米粉比較粗身,而且炒到好爽口彈牙,唔係淋patpat嗰種,又唔淡幾香口😛。另外佢塊雞扒真係煎到金黃色,好好食,皮脆肉嫩。估唔到佢嘅雞扒同米粉係仲好食過豬扒同薯粉,真係好出色👍👍👍,而且米粉份量亦好多,但食落無薯粉咁滯。
干炒雞扒米

飲品我哋都係叫咗凍奶茶,唔使加錢真係超抵,都幾好飲,唔太甜太澀,仲好啱我解辣🤪。連嘢飲都係由個哥仔沖,真係好勁。

總括嚟講,佢係一間行過勁唔起眼嘅普通街坊餐廳,就咁望真係未必會入去。環境同衛生就一般般啦,但一定未到惡劣。而食物方面,講返先就係無小龍蝦賣🙈,而係普通賣下炒粉麵、客飯嗰啲,全部都勁抵食‼️‼️,如果我住附近或者喺附近返工,一定會成日幫襯。我今日嗌嗰兩碟炒嘢都超好食,比平日茶記好食好多,炒米粉更加有驚喜!如果我再經過新蒲崗,我一定會返嚟再食👍👍👍。
2019-09-27
豬扒炒薯粉