2021-11-11
難得法國同事帶我「出城」試法國菜😂。真係法國人先會搵到, 味道真係好好, 值得一試Starter 我叫左個Oeuf mayo (法國簡單典型前菜)將自家整蛋黃醬加入法式芥末醬, 配上8成熟的有機蛋, 加入黑魚子醬,突顯前菜既簡單而又名貴, 一定要三樣一齊食先食到當中味道🤩👍🏻Main course - parmantier bouillon Mixed beef 同lamb ,mashed potatoes on top , 自家整白醋燒汁配沙律菜。 沙律菜加入少少杏仁片, 紅洋蔥等, 同一般沙律菜好唔一樣。 只係mixed beef 同 lamb 既比例不是50/50。 羊肉味較濃。 喜歡食羊的人, 這是首選👍🏻Mashed potatoes 不會太creamy. 佔全部的2/3。 Sweet 我order 左mousse au chocolat, 由70% 黑朱古力做, 唔會太苦, mousse 上面有少少餅乾脆脆, 份量好大同事order - riz au lait 法式西米布丁, 用圓圓的白米, 加入牛奶,蕉糖, 將米煮熟,加入奶, 糖, 焗1小時, 之後冷卻可以, 加入餅乾脆
Starter
我叫左個Oeuf mayo (法國簡單典型前菜)
Sweet
同事order - riz au lait
法式西米布丁, 用圓圓的白米, 加入牛奶,蕉糖, 將米煮熟,加入奶, 糖, 焗1小時, 之後冷卻可以, 加入餅乾脆則可以食。 這個是香港人的甜度