2024-07-20
最近朋友介紹,中環有間隱世法國菜幾好食,我又好中意飲法式洋蔥湯,今晚就同男朋友上去撐枱腳😋唔係朋友介紹,我都唔知呢棟大廈上面有餐廳,真係好隱世既感覺😌焗法式地道古也芝士洋葱湯🧅洋蔥湯入面有浸滿湯既面包、芝士同唔少得既主角:洋蔥🧅每一啖都充滿香甜既洋蔥味道,而且啖啖洋蔥同芝士🧀🤤面包本身上面都有芝士,一啖咬落去成碗湯既元素都有齊🤤🤤焦糖鴨肝醬配法包🪿🥖鴨肝醬夠晒咸香🤤當然唔係俾你就咁食,所以配埋法包🥖鴨肝醬上面有層薄薄既焦糖,增加少許甜味之餘更能帶起鴨肝既味道🤤黑松露醬野菌意粉🍝黑松露醬香味好濃郁😌意粉非常彈牙😋野菌亦香氣撲鼻,一啖意粉一啖野菌係最佳既配搭😋慢火煮紅酒和牛面肉配法包🐃🥖和牛面肉煮得真係好腍,幾乎一叉就開😋牛面肉食落軟糯有香濃既牛味🐃仲有面頰肉獨特既少許黏口感😋呢個紅酒汁醬配法包真係好正,原本少許煙靭既法包,沾滿醬汁之後變得軟熟,而且充滿牛味👍🏻🤤朱古力心太軟配雪糕🍫🍨上枱時心太軟既香味已經不斷刺激我既食慾🤭差啲連相都唔想影就食🤣心太軟好夠流心,一切落去啲朱古力醬湧出黎🤩最佳食法當然係一啖香濃既心太軟一啖雪糕,一冷一熱冰火享受🤭🤑 人均消費:~$450🤩 推薦指數:8 /
焗法式地道古也芝士洋葱湯🧅
焦糖鴨肝醬配法包🪿🥖
黑松露醬野菌意粉🍝
慢火煮紅酒和牛面肉配法包🐃🥖
朱古力心太軟配雪糕🍫🍨
🤑 人均消費:~$450
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:Cuisine Culture (中環)
中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #中環美食 #法國菜 #私房菜 #法式洋蔥湯 #CuisineCulture