2022-07-04
同同事做完個大Project, 功德圓滿, 於是就揾間特色餐廳chill下。Le Chefeteria 位於新會道4號4樓, 餐廳可以用富麗堂皇黎形容。 行入餐廳自覺都高級左好多。 以為自己去左5星級餐廳用膳。餐廳主理人好健談有禮好服務, 不論餐廳嘅歷史, 菜式, 酒類, 通通都介紹一番。 原來餐廳係同凡高廚房同一集團, 唔怪得品味咁高。是日午餐法式龍蝦湯番茄濃湯去骨法式春雞配檸檬醬法式羊里脊肉羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵法式龍蝦湯, 呢個龍蝦湯係我暫時覺得最好味的龍蝦湯, 龍蝦味超濃, 坊間的龍蝦湯會有帶少少甘苦味, 但呢個湯完全無呢種味道, 又香又濃。番茄濃湯, 番茄濃清甜, 好香好甜的番茄味, 非常醒胃。去骨法式春雞配檸檬醬, 春雞啖啖肉, 主理人話使用法國的黃油走地雞, 真心好味, 雞肉嫩滑, 雞味香濃, 雞皮香滑, 入口香氣四溢。法式羊里脊肉, 完全無膻味, 羊里脊肉, 好似和牛咁, 入口即溶, 食入口完全唔覺得係食緊羊肉。羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵, 好清新的香草味道, 呢個意大利麵,廚師係即叫即做, 我地睇住廚師即"猜"麵團, 即壓制, 精彩。順帶一題, 餐廳使用的
是日午餐
法式龍蝦湯
番茄濃湯
去骨法式春雞配檸檬醬
法式羊里脊肉
羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵
番茄濃湯, 番茄濃清甜, 好香好甜的番茄味, 非常醒胃。
順帶一題, 餐廳使用的材料(油, 麵粉等等) 都係用天然有機同handmafe的, 餐廳用料超高級, 聽到主理人喺疫情下經營比較困難, 但都要保持食物質素。 餐廳真係用心主理。