2018-01-20
今晚收工約左女友係尖沙咀食晚飯,咁佢就話想日本野啦,開頭我都好頭痕,尖沙咀至到尖東咁多間日本野,究竟邊間好d呢!?咁之後就搵下加勁嘅openrice啦!竟然搵到e間,d相好靚,又多人like同follow,好啦,咁就e間啦!約左佢7點!咁約左7點啦,我6點50左右係門口等佢!見到佢門面都好靚,好有日本感覺,亦都見到有外國人係門口影相,但稍為感覺上門口就欠缺左一個餐牌,如果有個餐牌就相信一定會更加吸引客人。好啦!女友到啦!咁我一入到去就有職員招呼我地啦!帶我地埋位啦!跟住就非常非常有禮貌咁介紹抹茶粉,又拿來一壺熱水,並且清楚詳細咁樣介紹佢地嘅iPad落單apps,好清楚咁樣教我地點樣用,講完就明晒啦!服務非常周到。咁我地就開始睇餐牌啦,其實個餐牌都非常豐富,有壽司,軍艦,卷物,丼,沙律,小食,刺身及甜品等,其中壽司都佔較大篇幅,餐廳都會將唔同嘅魚分別建立為一個大標題,款式多到我同女友都望左好耐,咁但係因為我女友唔太好食生野,想食d熟野,咁我地最後就叫左以下菜式啦!咁係等菜到期間,周圍望下餐廳裝修啦,裝修都唔錯,以木為主,簡單而光猛,咁我就周圍影下相啦,影到個壽司吧果陣,呀靚仔師傅對我做出
咁係等菜到期間,周圍望下餐廳裝修啦,裝修都唔錯,以木為主,簡單而光猛,咁我就周圍影下相啦,影到個壽司吧果陣,呀靚仔師傅對我做出勝利手勢,笑左,其實係好事黎呀!你成日聽d人講有時出去食野有時咸左d會話係個師傅輸左馬唔開心重手左,咁今次叫到個師傅咁開心d野食就一定正啦!!都係講笑,我相信師傅一定係專業呀!當然如果做得開心就所有人都開心啦!
好!第一道菜黎啦,味僧湯
味僧湯
味僧的主要成份大豆經醫學分析含有多種營養成份,對人體有各種好處。 現在被不少養生與愛美人士當成減肥與排毒聖品。據說日本出名嘅長壽村d老人家一日飲幾碗呀!而這碗味僧湯的味道都非常濃郁,亦帶有濃郁昆布味道,好香好好味道,而且感覺上係絕對無味精。
蟹膏沙律
好,跟住到蟹膏沙律啦,蟹膏沙律佢黎到果陣我同女友都嘩左一聲,好大兜呀!雖然賣相一般,但係蟹膏係咁嫁啦!正常呀!咁e道菜我地用對眼望落去都見到係好新鮮,椰菜就真係好鮮甜,就咁食都係好鮮,咁蟹膏松葉蟹就好鮮甜,有一種新鮮海鮮嘅味道,同埋e個沙律抵讚之處就係一d都唔偷工減料,當你潑開d蟹膏望一望入面嘅時候,我心裡面以為都係好多菜墊底,嘩!原來係禾稈冚珍珠,超爆多蟹肉呀!蟹肉嘅比例係完全多過d沙律菜呀!咁開始嘅時候我就獨立咁食d蟹肉,加埋d蟹膏嘅時候就真係非常鮮美,但係就會可能濃味少少,但係我之後就用d菜黎包住黎食,味道完全一流,沙律菜味道稍為中和返少少蟹肉同蟹膏濃味,變得非常貼切,而且份量非常足夠,堅係抵食!
從相片可以清楚咁睇到個沙律係完全足料,唔係空心麵包黎呀!
好啦!跟住就到飯啦!首先黎嘅係穴子丼,穴子丼就即是鰻魚飯,黎到之後賣相都好好,咁佢d鰻魚都係非常厚身,咁上碗之前都會經火炙處理過,夾起上來都有陣陣鰻魚香味湧出黎,另外就再加上陣陣火炙味道,咁我地都急不及待夾舊試下啦,食落去果下完全好感受到香嘅鰻魚味,而鰻魚汁份量都剛剛好,不會因為太多汁而搶去鰻魚嘅魚味,而芝麻嘅味道就令到e舊香口嘅鰻魚更上一層樓,兩隻味道簡直配合得天衣無縫。另外菜式嘅飯係用壽司飯去做,食落去都已經好有味,根本就唔洗落豉油,好開胃,連我女友咁細食都食晒成碗啦!
穴子丼
穴子丼
好,最後主角出場啦,我就係因為係openrice見到e款菜式而慕名而來呀!就係三色穴啦!三色穴就包括吞拿魚腩蓉,新鮮海膽及蟹膏松葉蟹丼啦!一個菜式有三種味道,我都唔知可以去邊度搵呀!另外餐具極之精美,真係真係忍唔住狂幫佢影沙龍放上網去呃like呀!咁我首先就食左個海膽飯先啦,海膽就真係非常新鮮,入口果種鮮味真係非常強勁,味道簡直是跟係日本食一隻即開海膽無咩分別,又係唔需要落咩調味,味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,吃一口,便明白海膽為何這麼受歡迎。而三碗飯都係用壽司飯,已經好有味,因此我都係無用過 一滴豉油,食完e碗,好心急咁樣就試第二個香蔥吞拿魚蓉啦,吞拿魚蓉加上蔥粒及芝麻,完全覆蓋吞拿魚上嘅小小腥味,但係就能夠保存吞拿魚嘅鮮味,另外就好香油脂味,e個飯真係絕對能夠使我對吞拿魚改觀,因為我之前都唔係好食吞拿魚呀!原來吞拿魚都可以咁好味呀!好唔捨得咁樣到最後一個啦,蟹膏松葉蟹丼,其實蟹膏蟹肉都係同之前個沙律一樣,都係咁香同埋份量都係咁多,不過今次擺設上就有少少分別,就係師傅係上面放左少少香蔥,加左香蔥之後個飯就真係更加香,而蟹膏流晒入個飯之後就真係無得輸呀!完全另到我忘記左差不多飽嘅感覺,最後都係食晒。
三色丼
海膽丼
蟹膏松葉蟹丼
吞拿魚蓉丼
e幾張相令到我呃左好多like呀!咁我地差不多食飽走果陣,見到隔離枱見左好多壽司,用一個好靚嘅長盤放住,下次我一定會再黎試佢個壽司
呀!我覺得佢地用料真係好新鮮呀!
所有食物