Cambo ขุนทอง (The ONE)

Happy Friday,約左友人去睇戲輕鬆一下😎;出發之前就梗係要醫肚先啦!! 由於大半個月前去泰國旅行食得唔夠滿足,一直都想食番餐港式泰菜 (發覺自己唔中意食正宗泰菜😅),所以今次就揀左呢間收藏左一段時間既泰菜餐廳--Cambo黎到Cambo,會發現十張枱有九張都會點呢個青咖哩炸軟殼蟹配法包,我地都唔執輸點左一份😏,另外再加一個炒菜同炒飯。率先登場既係--泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包 ($93)青咖哩上枱之後就用個爐仔煲番滾佢,一邊煲D咖哩香一邊傳出黎,令本身唔餓既我,頓時食慾大增!! 青咖哩入面有煮到又軟又入味既泰式茄子、好香既金不換、少許既紅辣椒,辣度估計只屬小辣。好期待既軟殼蟹終於上枱啦!! 伴住4粒炸薯仔;未點咖哩之前,打算先試下佢個原味,點知….凍既?!😮 連薯仔個心都凍既?! 😥即係已經放左好耐啦….😑唔脆既軟殼蟹點完青咖哩係好食既,都仍然食得出蟹味,不過就外熱內凍咁食囉;😣反而無期待既法包就成為全場最好食既野!! 由於法包係我心目中一直都係又乾又硬又韌既包,但今次呢個法包係新鮮焗出黎,熱到met都met唔到,表皮焗到硬脆、內面軟熟,仲有好香既麵粉味添; 泰式炒通菜 ($5

率先登場既係--
泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包 ($93)

:泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包

:泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包

泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包

泰式炒通菜 ($58)
泰式炒通菜

通菜唔算好大碟,但炒得幾香幾辣,不過就少左d鑊氣

泰式牛肉炒飯 ($68)
泰式牛肉炒飯

之前見其他食評家推介佢,所以先揀左佢,但感覺有少許伏😶。牛肉細粒到零存在感,食左都唔覺,所以牛肉味就一定無架啦,成碟飯就只有辣味同少許泰式香料味;炒飯亦炒得唔均勻,d飯一舊舊之餘亦會見到白飯,而且成個飯好黏,食落似糯米飯😑

由於呢間食店已經入選為熱店,加上又多人推介,所以我對佢都抱有相當高既期望🙄;但食完之後就覺得除左個青咖哩好味、法包超乎我預期之外,其他食物都仍然有好大既進步空間;至於服務,上菜、落單、執枱都算快同有禮貌
2018-04-06