2024-07-17
呀妹生日,作為家姐既當然要帶佢食好西啦,今次搵食入到銅鑼灣,要去試吓一間隱世Omakase。前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱清爽開胃,醒一醒個味蕾岩手県米崎生蠔生蠔好大隻,鮮甜厚肉,蠔味不算濃但肉滑creamy,帶有淡淡海水味。面頭係特制既醋啫喱,,更能突出蠔既鮮甜味。北海道帆立貝帆立貝刺身軟棉鮮香,加上竹炭鹽更突出鮮味。北海道深海水八爪原來係lonely planet 成日見到個種深海大大八爪魚🐙,咁大隻八爪魚我原以為應該會好韌,點知原來好柔軟好滑,畢中意食吸盤位置,好爽口,配上梅子啫喱味道更清新。大粒貝大大響螺肉,又一驚喜,好爽好甜,配上柚子醋再沾上一點點岩鹽,鮮味更突出。地震魚(牙帶魚王)第一次食牙帶魚刺身,估唔到咁滑又唔係腥,面層皮略略燒過,再掃上三星漬麵豉醬,好香口,有驚喜。Signature 1 生死戀羅原來係2片野生拖羅,一生一熟😂。中間夾住一片紫蘇,再以紫菜包住黎食,果然係招牌之一,拖羅好新鮮,配搭好出色。Signature 2 磯煮鮑魚鮑魚煮到溏心,好好味。鮑魚肝醬好出色,鮑魚味極濃郁。吞拿魚下巴想不到會有道分子料理😆。波波其實係南瓜湯,一啖放落口再咬爆佢,南瓜湯即刻
前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱
清爽開胃,醒一醒個味蕾
岩手県米崎生蠔
北海道帆立貝
帆立貝刺身軟棉鮮香,加上竹炭鹽更突出鮮味。
北海道深海水八爪
大粒貝
地震魚(牙帶魚王)
Signature 1 生死戀羅
Signature 2 磯煮鮑魚
鮑魚煮到溏心,好好味。鮑魚肝醬好出色,鮑魚味極濃郁。
吞拿魚下巴
想不到會有道分子料理😆。波波其實係南瓜湯,一啖放落口再咬爆佢,南瓜湯即刻大爆發!不過咬嘅時候要小心個衝擊力😂好玩。吞拿魚下巴煎到好香,油脂豐富充滿魚油,滿足。
石鯛壽司 & 油鯛壽司
鯛魚係夏天時令魚之一,魚脂豐富,肉身甘香鮮嫩,配上拿捏得恰到好處的壽司飯,一啖一口,滋味無窮。
深海池魚壽司
池魚脂肪結實,肉質肥嫩,質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜。
吞拿魚腦天壽司
稀少部位!腦更即係吞拿魚頭部的肉,每條吞拿魚只有兩塊,筋位少,脂肪多,魚味濃郁,食落似魚腩,加上七彩芝麻粉更添香氣。
海膽壽司
北海道平川海膽,無需多講,見個色澤,加埋個份量,入口瞬間海膽鮮味大爆發,筆墨難以嘅滿足。
魚湯
食完一堆生冷食物,飲碗奶白既魚湯真係好暖胃,無味精,無奶,無豆漿,純魚熬湯至奶白色,極度香濃,一碗真係唔夠喉。
甜品:日本橙肉哈密瓜
呢個一望個樣就知又甜又多汁啦!
同場見到唔少人過嚟慶祝生日/情侶拍拖,廚師同食客間有很多互動交流,氣氛真係好好。木系裝修亦都好温暖。加上負責我地餐點既廚師哥哥很賞心悅目,用心制作食物,我地真係食得好開心。眼見隔離枱有龍蝦同海膽,好新鮮好正咁,下次會再黎食!用心既餐點值得我花心機打食評去紀錄當中既美好。