為咗慶祝,阿劑帶咗我去珀麗酒店上面嘅星域餐廳酒廊度晚飯。正如餐廳嘅職員話齋,佢哋夜晚好靜,我哋附近都只係第一、兩枱客,所以想搵個地方靜靜哋食飯,傾計,呢度係一個唔錯嘅選擇。我哋揀咗兩個套餐,分別有:前菜:美國新鮮生蠔、焗美國新鮮生蠔湯:蜆肉周打湯配粟米、西芹及煙肉同埋海鮮甘筍南瓜湯主菜:意大利扁麵配蟹肉,海膽及紅花汁、扒牛柳配黑松露菌汁(五成熟)甜品:芝士蛋糕另外,我哋每人加咗一杯紅酒首先,講講啲蠔。生蠔同焗蠔都好好味,雖然係美國蠔,但係都好甜。啲蠔望落雖然唔算好大,但食落口感都唔錯,幾新鮮。焗蠔我哋揀咗用蕃茄汁配,所以加埋落啲蠔度時,帶少少酸酸哋,幾好食。至於兩款湯我哋都交換試過,感覺好有誠意,因為真係好足料,飲落啖啖都有咬口,味道又相當夠,所以好深刻。主菜方面,我嘅意大利扁麵一送到嚟就已經聞到好香,好濃郁嘅味道。一擺低,我就已經急不及待要食喇。食落時,完全無失望嘅感覺,因為我正正將我嘅嗅覺變成一模一樣嘅味覺。蟹肉嘅份量都好合理,好欣賞佢哋用埋海膽做配料,因為將啲海膽連埋啲扁麵一齊食時,啲海膽味都依然咁出。當然,如果海膽份量都可以多啲的話,仲好!至於阿劑嘅牛柳,就令到我哋相當失望。我

我哋揀咗兩個套餐,分別有:

前菜:美國新鮮生蠔
、焗美國新鮮生蠔

湯:蜆肉周打湯配粟米
、西芹及煙肉同埋海鮮甘筍南瓜湯

主菜:意大利扁麵配蟹肉,海膽及紅花汁
、扒牛柳配黑松露菌汁(五成熟)

甜品:芝士蛋糕

另外,我哋每人加咗一杯紅酒

至於阿劑嘅牛柳,就令到我哋相當失望。我哋已經叫五成熟,但係一刀切落去時,已感覺到唔只五成,最初以為外圍比較熟,點知食到中間都係咁。雖然牛味唔錯,但係食落一啲都唔似牛柳,仲好鞋添!簡直覺得白白浪費咗件牛柳,好可惜……

成晚最最最唔掂嘅,就係呢件芝士蛋糕喇。一擺落口,嘩!我覺得好粗糙,味道又唔夠,我真係無辦法堅持食晒成件,而且內心仲暗暗後悔,早知要雪糕好過,起碼穩陣啲!!

值得一提嘅係加$25嘅嗰杯紅酒,好易入口,抵!
2009-07-27
慶祝紀念
紀念日
  • 意大利扁麵配蟹肉,海膽及紅花汁