Thus restaurant is located in Rosedale hotel in causewaybay. There are limited tables only so I would recommend you to make a reservation before you come. There are about 3-4 tables by the window which are served on the first come first serve basis, so remember to be on time! or u'll your table by the window!The best thing about this place is the environment. Floor length glass windows that allows u to see the view of Victoria habour. The semi buffet cost $148 + 10%. there is a salad buffet with

The semi buffet cost $148 + 10%. there is a salad buffet with a fair varieties of salad, bread, fruits. Not a lot of choices like a full buffet but I think there were a few decent choices. Along side with the cold dishes, there was salmon sashimi and other sushi. The look of the sashimi did not look appetizing at all, probably the fish wasn'to cut in the professional manner that it should be. However, despite the look, its taste was okay. Both Chinese soup and Western soup was available. Beside cold dishes, there were also 1-2 kinds of springrolls and dim sum?(I forgot).

I ordered braised veal for main course. It was served with mashed potato. The portion was in the larger side of the scale. (YAY!)  The veal was cooked tenderly, and it was juicy! YUM!

For dessert it is at the buffet section, approx 5-6 kinds including baked bread egg pudding, chocolate cake, cheese cake, coconut jelly pudding, two kinds of  ice-cream (unknown brand?) and some fruits. Drinks were also served at the buffet section with coffee, tea, orange juice.

in summary, the salad bar was good, main was great, dessert was so-so, environment was excellent, service was excellent too.

when we we got our bill, we found out that some credit cards offer discount so in the end we paid around $130.

i would recommend this place for people who are seeking for a comfortsble, quiet place for chat. I stayed there from 12:15 to 3 o'clock and non if the staff chased us out! The whole busy pace of HK just fell behind me when i came here as I was so relaxed. though food choice was not a lot but it is fair for people who can't eat too much anyways!

2014-08-30
信用卡優惠
  • cherry tomatos
  • braised veal
2014-07-31 2969 瀏覽
以前成日搵Semi-buffet去食位於銅鑼灣珀麗酒店既星域其實是list中之一但一直冇去試今次係諗唔到食咩好既時間突然腦海浮現了它的名字那好吧就這間試下姐:^)Semi-buffet Lunch Menu由$148+10%起Salad Bar同Dessert Bar都係buffet形式任食既仲有幾款普通飲品可以任飲:^)另外就會有個主菜,如果要安格斯肉眼則要多付幾十元了雖說當日係平日,但都幾多客同埋餐廳似乎唔係好多位要試既話我諗最好訂位,又可以訂靠窗卡位,落地玻璃幾好view:^)我地walk-in就冇得咁要求,因為而且full哂窗口位Salad Bar三文魚刺身唔好期望好高質素,都係切哂一大碟拎出黎冰鎮既講真刀工就……真係一般啦,但佢都算係厚切油香不算重,感覺亦不膩,至少佢冇腥味,有淡淡三文魚香都冇咩筋位,肉稔得黎有嚼勁,唔會話係好霉果種,色澤都係合格既橙紅菠蘿火腿沙律講真呢個係我呢餐最中意既沙律xddd菠蘿十分juicy,味道自然,唔係糖水罐頭感覺甜中帶酸,令人覺得好新鮮好開胃火腿係薄片果種,但味道不會太濃烈,沒有破壞清爽印象雜菜沙律有好多種蔬菜,如青瓜、紅腰豆、栗米等沒有太多調
以前成日搵Semi-buffet去食
位於銅鑼灣珀麗酒店既星域其實是list中之一
但一直冇去試
今次係諗唔到食咩好既時間突然腦海浮現了它的名字
那好吧就這間試下姐:^)
Semi-buffet Lunch Menu
$148+10%起
仲有幾款普通飲品可以任飲:^)
另外就會有個主菜,如果要安格斯肉眼則要多付幾十元了
雖說當日係平日,但都幾多客
同埋餐廳似乎唔係好多位
我地walk-in就冇得咁要求,因為而且full哂窗口位
Salad Bar
三文魚刺身

唔好期望好高質素,都係切哂一大碟拎出黎冰鎮既
講真刀工就……真係一般啦,但佢都算係厚切
油香不算重,感覺亦不膩,至少佢冇腥味,有淡淡三文魚香
菠蘿火腿沙律
講真呢個係我呢餐最中意既沙律xddd
菠蘿十分juicy,味道自然,唔係糖水罐頭感覺
甜中帶酸,令人覺得好新鮮好開胃
火腿係薄片果種,但味道不會太濃烈,沒有破壞清爽印象
雜菜沙律
有好多種蔬菜,如青瓜、紅腰豆、栗米等
沒有太多調味,主要靠蔬菜既原味,反而更是清新
青瓜好爽口,食落又多水分,解膩一流
蕃茄沙律
酸甜清爽,蕃茄好多汁,微凍食左幾開胃
佢其實真係淨蕃茄咁唔會有芝士等等,食落好清
西蘭花忌廉湯
佢地整得算係濃稠,可能會有點膩滯感
西蘭花味帶清香,會見到湯入面都好多西蘭花碎
湯味偏濃,幾creamy,但忌廉香不重
豬肉燒賣
其實呢樣野會出現都係幾神奇既事XDDD
燒賣外皮也許有點濕潤破裂了
餡料都好足,食落香口又唔會太油膩,實身並非填粉呃稱既,調味亦剛剛好
估計係外面交貨?怎樣都好,我覺得選貨揀得ok囉xdddd
花生雞腳湯
呢個真係幾神奇,呢個湯好少係semi-buffet會出現XD
花生香氣濃郁,加上雞腳既少少鮮味,飲落幾自然足料唔人工
不過都係有d油,同埋味濃而集中,都係淺嘗輒止
Main Course
香煎龍脷柳配芒果沙沙

賣相都幾正常既,感覺唔會好突兀
龍脷柳煎得好熟,魚香頗鮮,冇雪藏味及腥味
肉質偏老但不乾不柴,入口彈牙爽口,外層更是有少少焦脆感
調味得宜沒有蓋過魚味,如果可以煎得嫩滑香口則更理想
芒果沙沙清新帶酸甜味,因為係稀身既,唔會太稠太膩滯
鮮香仲有果香味,與煎魚同食解膩之餘又帶出另一味道層次
碳燒牛柳配燒蒜汁

牛柳叫左七成熟,容易切開之餘又不韌口
輕輕一壓已是肉汁滿溢,沒有血腥味,反之是濃濃既牛肉香氣
外表帶重焦香,沒有太多苦焦味,卻是能鎖住肉汁,保持牛柳濕潤度
外層既肉燒熟,乾身但不老柴,易咬易食
內層帶粉紅色,肉汁豐潤肉香濃郁,都冇筋位唔會黏牙
蒜汁有輕輕蒜香,沒有嗆感,味濃但份量得宜不會過了頭
薯蓉香滑可口,細緻不膩帶點奶香
置於牛柳之下吸收肉汁後更是惹味
Dessert Bar
麵包布甸

麵包香脆帶焦香,有少少嚼口是可以的
可惜佢布甸部分過老,乾身得似煎全熟蛋
而且又有好多大氣泡,食落好粗糙,沒有細緻嫩滑的感覺
雲尼拿汁甜得黎有少少雲尼拿香味,但偏人工香油味
順帶一提係當日雲尼拿汁沽清都冇職員去添補……
仲要布甸係咁乾身既……教客人如何吃?
朱古力慕絲蛋糕
一睇個樣以為係伏,但點都想試下先下定論
豈知佢既mousse部分係細滑嫩口,重點係甜中帶苦香
配上表面既朱古力漿,朱古力味甚是香濃,膩感不大
整體係出乎意料既正常,亦沒有人工藥水怪味:^)
芝士蛋糕
芝士味不重,帶檸檬香味,感覺好creamy
蛋糕底覺得在我角度不討好,我都係偏好餅底
佢既蛋糕底……唔知點解我覺得好舊底街坊餅店咁……
但家人又幾中意食(?),原因不明不過我就transfer埋俾佢啦XD
合桃露
凍食既,係dessert bar任斟
合桃香氣算濃,味道夠自然,細緻冇粉粒
甜度不高,但幾濃稠,感覺有點油膩
新鮮水果
唔知一開始係有d咩揀,因為去到都已經係人地食左一半既時間
但我幾中意佢有新鮮菠蘿,味道清新爽甜,多水分好啱現時炎炎夏日清新開下胃
雪糕

有兩款味:咖啡及草莓
唔多見酒店會用Pappagallo雪糕
咖啡味偏甜,香氣頗濃,奶香細滑,感覺不錯
草莓味更佳,食落有草莓籽,清新香甜,仲有少少果酸味,十分自然
係雪糕櫃側擺放左幾款配料,杏仁片穀物片等任加
飲品

佢有兩款果汁同埋咖啡紅茶等任飲
果汁酸酸甜甜幾開胃,有果肉,成個感覺係好天然咁xd不會過甜
咖啡果d基本款唔多講,奶係熱住既,沖落咖啡紅茶唔會咁易結塊及影響溫度
  • 碳燒牛柳配燒蒜汁
2014-07-11 2099 瀏覽
父親節個日我同呀妹諗住請成家人食返餐自助餐,點知唔嗲唔吊之下,好多酒店buffet都full哂… 無意中發現珀麗有個lunch buffet, 一於膽粗粗試下啦!Lee個lunch buffet係半自助形式,有一set主菜,再加一d自助既野食,本身以為實冇乜選擇,但估唔到都幾多野食,仲幾好質素添!!主菜有幾個選擇比你揀,我就揀左魚柳,雖然份量唔大,但味道幾好,香脆得黎又唔油膩!而且個汁配搭得好好!食完仲未夠喉,好彩仲有d自助野食!自助既lunch buffet有飯、餸、甜品、壽司、刺身、沙律、湯等等,都幾多選擇ga!d三文魚刺身勁肥美,又鮮甜!!d海螺同蝦都好鮮味,一d都唔腥!!令我意外既係竟然有芝麻糊,哈哈,大大一盤任食,第一次係buffet見到有芝麻糊,都幾正ga!!野飲選擇就唔算好多,正正常常既橙汁、蘋果汁、咖啡、荼個d都有!題外話,去廁所時見到個窗係落地玻璃,景觀雖然係樓景,但都幾開揚ga,環境干淨舒服! 總括而言,Lee餐lunch buffet絕對值回票價啦!!
自助既lunch buffet有飯、餸、甜品壽司刺身、沙律、湯等等,都幾多選擇ga!d三文魚刺身勁肥美,又鮮甜!!d海螺同蝦都好鮮味,一d都唔腥!!
父親節
2014-06-16 1979 瀏覽
無意中睇到呢到介紹價錢都ok我與法國睡蟹(麵包蟹)的初遇, 就由呢一刻開始經侍應生的帶領下, 夫婦二人被安排坐在最遠處的餐桌椅而非較矮身的tea table正午12時, 侍應生請各食客到外面拿食物, 我們(大部份食客)都往海鮮盤處闖 , 我好不容易才拿到一碟嘩~ 第一次食法國睡蟹, 全隻耶~ 生蠔很厚很甜, 源源不絕咁推出來;凍蝦爽甜、翡翠螺鮮味...種種海鮮吸引總令人欲罷不能 蟹膏甘香肥美, 塞滿在全個蟹蓋內 , 蟹膏軟軟的, 一點也不硬實, 蟹肉鮮甜無比 但似終不能吃得太多蟹膏, 膽固醇超高其他熟食都唔差, 厨師功夫了得, 烤肉眼扒很嫩, 洋葱燒汁味道獨特;香草炒蜆的蜆肉粒粒飽滿, 香草惹味; 根本上每種食物都煮得十分不錯, 十分用心, 沒有將貨就價什菌忌廉湯有濃濃菌味,西洋菜排骨湯夠火喉值得一試!
無意中睇到呢到介紹
價錢都ok
我與法國睡蟹(麵包蟹)的初遇, 就由呢一刻開始
什菌忌廉湯有濃濃菌味,西洋菜排骨湯夠火喉
值得一試!
2014-06-04
2013-02-13 2592 瀏覽
28.7.2012七月某天, 見到友人心情真的壞透, 剛巧我又看到這間酒店的自助餐做團購, 所以就立即問喜愛自助餐的他有否興趣去吃自助餐, 以幫助他放鬆心情. 於是我看到他回覆後, 就立即買下這次團購了. 團購價只是$228 的晚餐自助餐, 竟然有生蠔食, 究竟是什麼一回事呢? 當我們去到現場之後, 就終於明白個中的原因.當升降機來到33樓, 升降機門一打開, 就立即看到食物放在面前, 距離是近到可以伸手觸及食物的, 地方真的很淺窄哦. 經過侍應的帶位後, 我們被安排坐在窗口位, 可以看到維港的夜景, 真美哦.Buffet 檯上, 有生蠔, 青口, 凍蝦, 翡翠螺和凍蟹. 由於我不吃生蠔及戒口中, 所以我只吃了青口. 這個看來是黑貝青口的東西, 肉質很細塊, 但很嫩滑, 我吃了差不多兩打. 友人說生蠔雖然大隻肥美, 但海水味不多, 也不太鮮味, 反而凍蝦很大隻, 也鮮味彈牙. 這些海鮮也refill 得快, 不過在那些食物的名牌上, 並沒有說明這些生蠔和海鮮是來自哪一個地區或國家的.海鮮的附近放了兩款刺身: 三文魚腩和北寄貝. 三文魚腩厚切肥美, 北寄貝也大塊鮮甜. 由於我本身很喜歡
28.7.2012

Buffet 檯上, 有
海鮮的附近放了兩款刺身:
三文魚腩和北寄貝. 三文魚腩厚切肥美, 北寄貝也大塊鮮甜. 由於我本身很喜歡吃北寄貝, 所以我吃了大約兩打北寄貝.
熱食方面, 選擇不是太多, 有
炒飯, 千層麵, 菜, 魚柳, 炒蜆, 炸春卷, 薄餅等等. 炒蜆都是細細仔的質素, 用了蒜容炒, 很香口, 只有少少沙, 所以我吃了兩打. 魚柳是連皮煎香了, 魚皮煎得很香脆, 裡面的魚肉也很滑. 千層麵的芝士味很重, 也太咸了, 所以我只吃了丁點.
甜品方面, 這裡的選擇也不多, 也refill 得很慢. 鮮果有哈蜜瓜, 西瓜等等, 不過不太多汁, 有點乾. 綠茶蛋糕的cream很多, 但綠茶味不算濃厚. 芒果慕士朱古力蛋糕的芒果慕士很甜, 不似芒果的味道. 黑色的林明頓蛋糕也過份甜了.
焦糖燉蛋的蛋很滑, 但過份的甜到溜了. 朱古力慕士蛋糕的質地很滑溜, 朱古力味道也夠濃厚. 香草布甸是滑滑的, 也有奶香味, 不過也很甜.
這裡的雪糕是
Pappagallo, 有士多啤李味, 朱古力味和綠茶味. 每一種味道我都有吃, 不過我都是覺得每一種味道也是偏甜.
總括來說, 這裡的食物款式不多, 食物的擺放及食物的質素也給人一種好Hea的感覺. 相信唯一可取的是可以欣賞到以維港作背景的日落吧.
2012-07-28
2012-12-23 1867 瀏覽
聖誕節跟著這個週末的步伐而來,卻給人一種姍姍來遲的感覺,為何?全“怪”聖誕氣息來的太早太早。早在這個月初就已經開始第一場聖誕party,非常感謝對我與同我背景相似的學生們多番照顧的老師。聖誕聚餐選在銅鑼灣的Rosedale酒店,位於33樓的SkyZone Restaurant,酒店不算位於銅鑼灣中心,夾在舊樓與商務樓中間的酒店不是太好找,33樓的西餐廳提供長形空間。步出電梯門便是餐廳自助餐取食區,生猛海鮮一眼看盡,繞過屏風便是一字排開的熱食區以及甜品飲品區,自助餐的陣容屬於小型;雖是週末的晚市時間但上座率並不高,餐廳播緊輕鬆溫馨的聖誕歌,再加之滿天星的銀色燈飾,整個氣氛寧靜而浪漫,非常適合想要找個安靜地方慶祝聖誕的人群。滿地柔軟的地氈配上低位的沙發卡座,靠著落地窗的那一整排沙發位是最佳觀景區域,轉個頭便能將銅鑼灣的繁榮盡收眼底。在寫這篇博文之前有習慣性的上openrice查閱Skyzone的相關資料與食評,不出意料是個相對冷門的酒店餐廳;確實整件餐廳在自助餐方面的質素比較一般,屬於量少質平的類型,不過也不乏亮點,而亮點中的亮點即是美國生蠔,大大隻,好新鮮,且是少有的任取任食,完全不設限

在寫這篇博文之前有習慣性的上openrice查閱Skyzone的相關資料與食評,不出意料是個相對冷門的酒店餐廳;確實整件餐廳在自助餐方面的質素比較一般,屬於量少質平的類型,不過也不乏亮點,而亮點中的亮點即是美國生蠔,大大隻,好新鮮,且是少有的任取任食,完全不設限制。海鮮區有美國生蠔、三文魚&鯛魚&北極貝刺身、甜蝦以及海螺,海鮮部份隨擺設的有些局促(受到整體空間的限制)但論品種論質素都是中上的水準。

大家主攻的自然就是這件自助餐廳主打的美國生蠔,每一隻的大小都有一個女生的手掌,每一隻也是水靈靈的新鮮;入口濕潤略帶滑溜,肉質屬於較軟趴趴的那種,帶有淡淡的海水味,不覺腥也不覺澀,帶甜度一般,口味相當清淡;點上些酸甜醬則是另一番風味,醬汁調配的恰好,酸酸甜甜很是開胃,又不會搶了海鮮本有的清新海風味;果真是不愧是餐廳的“花魁”。
當晚的刺身質素也不差,特別是北極貝,肉質緊實入口啖啖,且分外鮮甜;不過自己反倒吃了很多冷盤區的煙燻三文魚,比起刺身區的肉質更為軟潤,輕微烹調后的魚肉周身被溢出的油脂包裹,入口油脂豐腴,微醺的咸香非常入味,且被控制在大眾能接受的輕微程度。
芝士通常是我入到自助餐廳時會無意識尋找的一個項目,對於芝士的熱愛甚至有些盲目,記得不久前還看過一本芝士大全,轉眼也就忘得一乾二淨,故“盲目”二字由此而來。當晚提供的兩款芝士也都屬於常見品種,自己則更喜好白紋那款,半融的狀態口感溫潤而細緻,帶有淡淡的奶香,另一款的口味相對稍重些,略嚼后有些粉粉的感覺,香甜奶味減低的同時咸香則更突出些。
熱食區大致有10種中西美食,也大都以肉類為主,中式的有傳統菠蘿古老肉,東南亞風的則有串燒以及紅咖喱青口等,也有一些炸雞塊、意大利千層麵,特別些的則是侍應現切的燒牛肉以及熏火腿。嘗過大部份的熱食后,覺得紅咖喱青口的咖喱味雖還未到火候但辣度卻是“給力”配合還算新鮮的青口也是不錯的選擇;意大利千層面的肉醬與芝士也焗得正好,芝士奶香十足;幾款中式炸雞以及古老肉也都發揮正常;要提一提的是,熏火腿以及燒牛肉,牛肉半熟的程度中心略帶鮮紅,肉質稍有些粗粗地但總體也燒得軟腍且入味,淋上少量醬汁入口亦不失牛肉本來的鮮甜,也難得有些淡淡的牛味;熏火腿,咸香的煙燻風味突出,若是肉質能夠再緊致些更好。
中西兩款餐湯中,蘑菇湯看似稠實則恰到好處,不過稀也不過杰,吃得到切碎的粒粒蘑菇粒,略微creamy卻不至於白汁下的太重手而讓人有“膩”的感覺,是一款喝著能讓人溫暖起來的好味。
甜品區以及飲品區合二為一,飲品中有兩款果汁以及常見熱飲自助供應;甜品區的迷你朱古力噴泉很不幸出了故障,當晚沒能童趣一番有小小可惜;映著聖誕節的氣氛,餐廳也有供應兩款聖誕主題的蛋糕,也配上可愛的麋鹿、兔子動物造型,而我們這幾個年輕人也毫不客氣的將那些可愛裝飾一掃而空,瞬間聖誕蛋糕就變得不那麼聖誕了~

甜品除了兩款杯子類的啫喱等也有焦糖燉蛋,蛋糕類則有芝士蛋糕,提拉米蘇等比較常見的款式,甜品的供應是整個自助餐中最為薄弱的,而質素也有非常大的上升空間,個人不推薦任何一件甜品除了焦糖燉蛋尚可。小小杯的燉蛋有些過甜,但好在焦糖層薄脆,燉蛋也香甜,發揮正常不出錯。
2012-12-08
聖誕節
  • 美國生蠔,煙燻三文魚
2012-08-15 1116 瀏覽
之前看到食友來這邊都說這裡的weekend lunch buffet很划算有朋友預先替我慶祝生日, 請我到這邊來不過這邊除了生蠔, 就真的沒什麼好吃的了生蠔很新鮮, 我幾乎整頓午餐就是吃生蠔, 沒辦法, 其他的真的沒什麼好吃也隨便拿了些壽司刺身冷盤, 我沒有很愛吃三文魚但這裡的三文魚供應還蠻多的, 如果喜歡吃的話來這裡應該也可以吃個夠燒牛肉生熟程度蠻適合我的, 偏生, 起碼吃起來不柴不韌不過整體來說, 這裡的自助餐一點都不吸引. 不是因為生蠔, 我都應該不會去試過就算了, 跟朋友聊天, 不吸引的自助餐也沒什麼所謂啦, 開心就夠了
有朋友預先替我慶祝生日, 請我到這邊來
不過這邊除了生蠔, 就真的沒什麼好吃的了
也隨便拿了些壽司刺身冷盤, 我沒有很愛吃三文魚
燒牛肉生熟程度蠻適合我的, 偏生, 起碼吃起來不柴不韌

2012-08-11 921 瀏覽
我並不是打手...所以唔係好專業~冇相...最普通既三文治都可以難食。不得不提~成個tea buffet得沙律,生果...不多於5種的甜品...燒賣...牛肉...總知冇一樣野好食!!!可能亦都係自己貪平~不過值得一提係....有一樣野係最好既!!!!就係'清水'總結....超難食!!!!!
我並不是打手...所以唔係好專業~冇相...

最普通既三文治都可以難食。

不過值得一提係....有一樣野係最好既!!!!就係'清水'

總結....超難食!!!!!
  • 清水
2012-08-09 711 瀏覽
我又中伏!! 我唔會再買團購!! 先前見佢做團購, 見佢VIEW 靚同評價唔錯, 所以試下. 黎之前抱著好大期望, 其實我只係為長腳蟹而來. 但黎到見到的, 只有3 點蟹, 而且係BB, 連我呢個蟹痴都唔想伸手去攞 .... 可想而知佢地係幾唔吸引.至於其他冷盤, 生蠔, 青口, 蝦, 翡翠螺, 是有的. 但當中只有蝦是可取, 最得人驚係生蠔, 不是冷, 而是室溫的. 去到最尾 D 冰溶到7788, O個幾隻蠔O係D 水面, 感覺很差..... 魚生方面, 有三文魚 (80%), 吞拿魚 (10%) 及北寄貝 (10%) . 坦白說, 切工真的很麻麻, 唔似一般魚生切法. 我去到O既時候剛剛攞出黎, 夾左幾件, 之後已經無哂吞拿魚, 及北寄貝. 而三文魚我都無再食, 因為係室溫的, 而且對住電梯口, 一開門就係, 好似唔係好衛生, 同埋, O個盤三文魚, 由6:30 至9:00 都無再換過. 熱盤方面, 有湯, 飯, 魚, 菜, 其他就係將某D 冷盤煮熟, 麵括蝦及青口. 選擇不多. 唯一比較可取的是燒牛肉. 甜品方面, 雪糕櫃係PAPPAGALLO, 雪糕係唔係就唔知.
我又中伏!! 我唔會再買團購!!

先前見佢做團購, 見佢VIEW 靚同評價唔錯, 所以試下.

黎之前抱著好大期望, 其實我只係為長腳蟹而來.

唯一比較可取的是燒牛肉.

甜品方面, 雪糕櫃係PAPPAGALLO, 雪糕係唔係就唔知. 其他甜品我都無試, 其實我好鍾意食朱古力噴泉, 但睇落一D 都唔吸引. 因為 D 朱古力唔係瀑布咁流落黎, 只係得疏落O既幾條線流落黎, 要食, 就要浸最下面個盤O個D ><

生果方面: 西瓜是可取的.

總括而言, 買得團購, 我唔期望你會比額外O既食物我, 但至少都比返廣告提及O既野我. 佢原價 $398 一位, 當日有人WALK IN 坐低左, 行完一圈都離開了. 我唔知佢唔做團購, 佢會唔會比返 D 好D O既食物.

最後, 不得不提, 侍應服務很好, 但食物真的很差. 不會再來了~
感覺很差的噴泉.
2012-07-15
紀念日
2012-07-31 1192 瀏覽
約了兩位朋友去銅鑼灣珀麗酒店吃Lunch Buffet,可由12點吃到2點半。生蠔:一早已開了殼,吃落覺得不新鮮,有苦澀味,令人失望。我們都喜歡吃生蠔,但生蠔只有新鮮的才好吃。青口:沒什麼味道,樣子怪怪凍蝦:還OK,但不算很新鮮螺:奇怪肉不是痴實殼的,不知是不是另外買急凍放進殼裡循環再用比較滿意的是有果汁任飲,有橙汁和西柚汁,也有咖啡茶等熱飲供應。另外Pappagallo有綠茶味和雲尼拿,可吃多幾杯呢。熱盤<10樣,包括娃娃菜、薯蓉、白汁雞(友人試過好鞋)、煙鴨胸、炒飯、炒蜆、龍利柳、燒賣等,其中龍利柳和煙鴨胸比較好吃,其餘都不太吸引,焗蠔也是苦的,可見整批蠔都不新鮮。湯有兩款,雜菜和中湯,中湯十分淡,雜菜湯比較好。朋友之前去酒店買coupon,價錢為$98+$60=%158,而我就walk in價$168+$16.8=$184.8,兩者相差廿多元,如果要我專程過海買coupon,車費都差不多了,所以我選擇walk in去。餐廳位於酒店的33樓,居高臨下看著風景吃東西感覺不錯,我們更有sofa位坐在大玻璃旁,很舒適。但食物款式選擇比較少,海鮮也令人失望,試過一次就好了,不會再去

很好的風景
沙律區,友人說沙律菜蠻fresh的
生蠔、青口、凍蝦、螺
青口:沒什麼味道,樣子怪怪
凍蝦:還OK,但不算很新鮮
左邊那個菠蘿火腿沙律蠻好吃
壽司,蠻多飯的,一件起兩件止
刺身都是一般,三文魚不是常推出。
果汁、雪糕
另外Pappagallo有綠茶味和雲尼拿,可吃多幾杯呢。
不甜的生果
十分普通的蛋糕,和小小奶凍
苦味焗蠔
湯有兩款,雜菜和中湯,中湯十分淡,雜菜湯比較好。

餐廳位於酒店的33樓,居高臨下看著風景吃東西感覺不錯,我們更有sofa位坐在大玻璃旁,很舒適。但食物款式選擇比較少,海鮮也令人失望,試過一次就好了,不會再去。
2012-07-22
很好的風景
沙律區,友人說沙律菜蠻fresh的
左邊那個菠蘿火腿沙律蠻好吃
壽司,蠻多飯的,一件起兩件止
刺身都是一般,三文魚不是常推出。
果汁、雪糕
2012-07-24 298 瀏覽
相信很多人睇到最近幾篇食評都很擔心, 特別是買了團購的一群.講到連1蚊都唔值, 全場冇野食咁我亦係其中一個非常非常擔心. 因為我約晒成定人一齊去慶祝生日我諗過好唔好改場地.但又俾左咁多錢. 都係去啦~*一上到去打開LIFT門~就已經係食物場地的確唔大~~但整體感覺不錯.首先, 大家最擔心既刺身生蠔.刺身方面有三文魚同北X背坦白講, 佢地一大盤咁擺~一定唔會唔夠食, 絕對唔駛搶但個賣相麻麻地~都有D驚啊.有翡翠螺, 生蠔, 藍青口, 凍蟹, 凍蝦同差不多8點先出既長腳蟹基本上前5樣都不斷REFILL, 唔會要排隊.我成晚拎左幾十隻同家人分享. 如果真係要排, 就可能咁岩你去到有幾個人都想拎~不過~我見大家都唔會排ga la* 因為佢不斷refill, 行開去夾其他野~得閒再返黎望兩望就有~*質素真係平平. 長腳蟹係咸咸地~同埋好瘦削不過, 算啦~二百幾蚊, 都對得仕價錢~!!熟食方面, 大約有十幾款~不過~成晚佢會不斷出新款~都幾surprise**所以前後都應該有二十款左右既熟食~~各樣都不錯啊~有大蜆, 串燒, 長通粉(好好食), 豬頸肉...etc.仲有專人切ham同燒牛肉~~甜品
講到連1蚊都唔值, 全場冇野食咁

我諗過好唔好改場地.但又俾左咁多錢. 都係去啦~*

一上到去打開LIFT門~就已經係食物
場地的確唔大~~但整體感覺不錯.

首先, 大家最擔心既刺身生蠔.
刺身方面有三文魚同北X背
坦白講, 佢地一大盤咁擺~一定唔會唔夠食, 絕對唔駛搶
但個賣相麻麻地~都有D驚啊.

基本上前5樣都不斷REFILL, 唔會要排隊.
質素真係平平. 長腳蟹係咸咸地~同埋好瘦削
不過, 算啦~二百幾蚊, 都對得仕價錢~!!

熟食方面, 大約有十幾款~
不過~成晚佢會不斷出新款~都幾surprise**
所以前後都應該有二十款左右既熟食~~

仲有專人切ham同燒牛肉~~

甜品方面就一般~~真係算少~*不過~~樣樣都幾好食~~
特別係個焦糖燉旦~~~ 雪糕係"papagello" (唔識串 >.<)
去到尾聲時~眼見朱古力冇晒~個waiter收左~心諗都尾聲啦~*應該冇ga a...
但又唔想食strawberry** 打定輸數之際~~竟然有一盤全新既chocolate ice cream*** 正啊~~~~

飲品方面都好好wor* 有橙汁, 西柚汁, 熱0茶, 0水, 奶茶, coffee自己整~**

員工態度亦非常非常好~***
overall** 可能我抱住一個死梗既心態去~~去到又比想像中好~
大家唔好諗住咁差~不過又唔好期望有團購d相咁靚law**
二百幾蚊算係咁啦真係~*
(非會員)
2012-07-20 673 瀏覽
星期日15號, 同男朋友慶祝生日, 所以揀左一間hotel食lunch buffet, 上網見到珀麗酒店平平地又有海鮮食…所以就走左上去試, 本身都諗住d野食都係麻麻地, 不過第一次去到又唔係好似樓下既openrice朋友講到咁wo..一入到去d waiter好好禮貌..我地遲左少少入去, 見到有凍盆梗係第一時間食物第一round啦…生蠔新鮮, 凍蟹唔係麵包蟹,,我地問個廚師, 原來佢話呢一排既包包蟹都好bad所以唔敢比我地食…而家改左食細d反而仲好…我男朋友食得津津有味,,佢都話幾好..其實蝦,三文魚都fresh, 雖然唔太多野食…不過勝在夠精!
..我地遲左少少入去
題外話/補充資料: 環境好舒服,,呢個價錢唔貴...!
2012-07-15
生日
  • 三文魚
簡直不知所謂,食到肚泻腸胃炎,虚假陳述几星期前己reserve了今天的brunch. 亦跟餐歺確認一定有蚝,鱼生,麵包蚧,虾,翡翠螺,青口等。十二時準時到。打个突。眼前所有海鲜碟也吉的。原來未夠十二点己开始. 正如先前的几位説,很多人在电梯旁排隊。。而且好多食物也没有的。我是為了麵包蚧來的。。你説冇。。也怪責我誤会了。。所以你们只供應街市十元一大碟也無人要的小三点花蚧。 之後, 二三個人巳瓜分了所有魚生, 生蚝等. 又要等.... 其他熱食是不如不食,難以入口。各样也有。。又咸又油又淋。甜品几款也不好吃,連芝士蛋榚也没有。12.15pm, 雪榚已好像人们吃剩下來的刮到底了。又話没有得補了。好野。二个人三百多元吃這些不值。 Normal price $168@ 的人更不值平時很難出事的我也食到肚泻腸胃炎. 吾駛$也沒下次
簡直不知所謂,食到肚泻腸胃炎,虚假陳述

几星期前己reserve了今天的brunch.

亦跟餐歺確認一定有蚝,鱼生,麵包蚧,虾,翡翠螺,青口等。

其他熱食是不如不食,難以入口。各样也有。。又咸又油又淋。

甜品几款也不好吃,連芝士蛋榚也没有。

平時很難出事的我也食到肚泻腸胃炎. 吾駛$也沒下次
What a bad treat at Skyzone
題外話/補充資料: 我是為了麵包蚧來的。。你説冇。。也怪責我誤会了。
2012-07-08
紀念日
  • nil
2012-07-09 68 瀏覽
好多年前已經幫襯過, 當時的環境已經被我吸引了, 但由於團購的關係, 再次令我記起有此餐廳~講到地點可算係少少唔方便, 但勝在環境清靜, 呢個係令我對sky zone加分嘅地方當日我們一行四人, 可以座近窗邊位置, 亦係我最想座嘅地方.而講到食物, 其實去之前, 有上來openrice看過, 看到幾個團購的劣評, 令我未食已經對此餐廳大大減分, 所以懷著一個超唔開心嘅心情上去.但當開始buffet的時候, 又未見有以下情況呀~ 首先冇人排隊爭食物,第二, 蠔的refill速度亦很高, 基本上我出去的時候, 都一定有得拎其次食品方面, 確實唔係太多, 但就如團購時列明的款式係一樣,對於我個人而言, 我係貴精不貴多, 所以都唔錯呀~值得一讚嘅係, 服務員好有禮貌, 因為當日有一家三口, 媽媽帶住一仔一女去食,但係個仔就非常冇禮貌, 竟然對服務員呼呼喝喝, 仲嘈喧巴閉, 但服務員面色竟然冇黑面值得加許呀~~~如果要講出唔滿意嘅地方, 可能係凍食食品唔夠凍啦, 呢樣係需要改善嘅~~不過總體而言, 我會再來呀~~~ (臨走先記得同食物影相~~ 嘻嘻~)
好多年前已經幫襯過, 當時的環境已經被我吸引了,
但由於團購的關係, 再次令我記起有此餐廳~

對於我個人而言, 我係貴精不貴多, 所以都唔錯呀~

值得加許呀~~~

不過總體而言, 我會再來呀~~~

(臨走先記得同食物影相~~ 嘻嘻~)

生蠔再凍好o的
臨走都仲有蟹
臨走都仲有好多三文魚
如果正價就差少少喇
2012-07-05 20 瀏覽
見團購有二百幾的酒店自助餐話又有生蠔,海鮮等食品供應就買張同老媽子去食翻餐行到去酒店幾骨子,上到33樓,地方好細可能早成半個月定位的關系,安排坐窗口位,好舒服但地方好細,呢個咁舒服的靚境窗口位,只得幾個其他的環境就差得多啦我地約7點3度入場,都唔算好多人去參觀放食物的地方,好細,食物款色重好少去睇下佢聲稱有供應的:新鮮生蠔、凍蟹、澳洲青口、鮮魚刺身、白酒煮青口、香煎挪威三文魚配水瓜柳汁、風乾火腿配香瓜、原來係………無的唔係嗎?佢七點開始,我地遲左十五分鐘之嘛……記得剛入來的時候,起電梯口見到有幾名女士企起度,我重以為佢地等位添?原來起度排隊等海鮮行去佢地排隊放海鮮的地方,應該係的,因為見到有d冰,但都唔係無野食喎,有d清口無人要我拿了回去食左……知道點解無人要啦實在男人老狗唔好意思起度罰企,唯有去試下d熟食熟食真係無興趣映想,同埋食憑記憶講下有乜食:好豐富的咖哩角煎雞翼唔知吉烈魚定豬肉?一個唔知乜野汁煮魚黑淑雞肉薯仔溶一個唔知乜野的炒麵?好可能係天使麵珍珠雞(最特別係珍珠雞個蒸籠下面鬼鬼祟祟的有二十粒左右的乾蒸牛肉)可能大家食自助餐都無打算食到會食物的關系,熟食都無乜人客理會難得見到有
見團購有二百幾的酒店自助餐

話又有生蠔,海鮮等食品供應

就買張同老媽子去食翻餐
行到去酒店幾骨子,上到33樓,地方好細
可能早成半個月定位的關系,安排坐窗口位,好舒服
但地方好細,呢個咁舒服的靚境窗口位,只得幾個
其他的環境就差得多啦

我地約7點3度入場,都唔算好多人

去參觀放食物的地方,好細,食物款色重好少

原來係………無的

唔係嗎?佢七點開始,我地遲左十五分鐘之嘛……

原來起度排隊等海鮮
我拿了回去食左……知道點解無人要啦

實在男人老狗唔好意思起度罰企,唯有去試下d熟食

熟食真係無興趣映想,同埋食
憑記憶講下有乜食:好豐富的

咖哩角
煎雞翼
唔知吉烈魚定豬肉?
一個唔知乜野汁煮魚
黑淑雞肉
薯仔溶
一個唔知乜野的炒麵?好可能係天使麵

難得見到有燒牛肉,但又無乜人食,我都無野食的情況下,食左3次
食左3次牛肉,知點解無乜人食喇
去沙律區……sorry,唔應該叫區,沙律有:生菜,椰菜,車厘茹……無啦

唯有飲湯,湯有:南瓜湯,蘑菇湯,麻麻,好重麵粉味,但配麵包再加大量牛油,自制鮮油包唔錯的
可惜麵包太硬

當食麵包之際,特然後面走出好多人,下,可能生蠔出場
已經七點九左右,果幾位女士的堅持係無白費的,師傅真係放生蠔
但頭幾位女士的堅持當然唔會只拿一隻生蠔走啦
結果頭三位的女士每人拿了三四隻的生蠔,其他遲來的,唯有轉拿長腳蟹腳
正當大家努力搶長腳蟹的時候,我起傍邊偷偷的用夾,夾走了幾隻當時無人問津的凍蝦

又起呢個時候,又見另一條人龍的出現,原來係另一位置我原本以為只是用來放芥辣 wasabi的地方
(因為由始至終該位置都是空空如也的)師傅竟然拿出一碟香港人喜愛的刺身,有三文魚,北寄貝,八瓜魚
數量都唔太多,好彩,我是第三個發現的,前兩位朋友,可能有屋企人餓住等他的關系,已經拿了七成的刺身
當我想大大的夾下來的時候,看見在我後面的小姐,眼有淚光,仿佛對我講:先生,手下留情啦,我等左好奈好肚餓……
無奈,我只有手下留情
甜品,有個朱古力噴泉,蒸蛋,桂花糕,西瓜涼粉,唔好食的雪芭等等,但都無再補
半小時後約八點幾生蠔,刺身曾經再次出現過幾分鐘左右,當然亦只能讓堅持排半個鐘對住個空盤得到的

而心不死的家姐走左出去搶……結果……搶到幾隻蟹腳回來……好感動

蟹腳一食……好咸,想折d檸角,點知檸角係半片檸,折到成眼都係
剛去到的時候,家姐已經拿了幾隻珍珠雞回來,話食唔飽食珍珠雞

結果……三隻我食晒
題外話/補充資料: 無野好講