呢日見有Coupon,就用外賣自取App買Lunch,凍凍哋食個湯麵,暖下都好😊。餐廳喺長沙灣保安道附近,招牌一啲都唔顯眼,但好多人喺餐廳入面食緊,目測餐廳都唔細。我一去到餐廳,外賣就已經Ready,但店員態度好鬼Hea😑。外賣包得都算穩陣,拎到返去無倒瀉。本身驚來回路程都成十幾分鐘,啲粉會浸到淋哂,點知餐廳個外賣盒設計係兩層,將湯同麵及餸分開,好貼心👍。餐廳主打泰國粉🇹🇭,平均$3x碗。湯底可揀泰國清湯或冬蔭公,而麵嘅選擇都多,有米粉、金邊粉、越南檬粉同米線等等。另外,餐廳亦都有賣飯同小食。我要咗炸蝦丸湯檬($33),加豬頸肉($9),總數$42,但我拎外賣時發現堂食好似貴啲,而張單都打要$48😳。唔通餐廳唔記得改App上面個價錢?冬蔭公湯好好飲🤤,好濃味,唔酸,但辣度十足,愈食愈辣,BB辣度嘅我食到流哂鼻水,咀仔可能都踵咗。不過無所謂,因為我覺得個湯底好正,配檬粉食一流!如果搭啲芽菜就好喇。至於餸料方面,我對於佢所謂嘅炸蝦丸大為失望😞,我預期係好彈牙,食到蝦肉嗰種,或者最起碼有蝦膠...。但呢粒好明顯係溝咗蟹柳絲嘅炸魚餅/蛋,完全同蝦🍤扯唔上關係,不過都唔難食嘅。另外加錢要嘅🐷豬頸

至於餸料方面,我對於佢所謂嘅炸蝦丸大為失望😞,我預期係好彈牙,食到蝦肉嗰種,或者最起碼有蝦膠...。但呢粒好明顯係溝咗蟹柳絲嘅炸魚餅/蛋,完全同蝦🍤扯唔上關係,不過都唔難食嘅。另外加錢要嘅🐷豬頸肉就幾好食,唔會太肥,但得五細嚿,唔係好夠喉,又有啲唔抵。

總括嚟講,呢碗冬蔭功湯檬係值得好評嘅,主要係個湯底同檬粉都好食😋,而且大大碗,一定夠飽!雖然個湯好惹味,但都幾重口味,建議飲可樂解解佢。題外話,我明明喺落單時寫咗走蔥,點知打開後我發現勁多蔥😡,搞到我要嘥時間夾出嚟。
2020-03-05
外賣自取