餐廳: 靠得住粥麵小館
資訊:

2023-06-17 315 瀏覽
今日午餐時間同友人經過奧海城,見E間餐廳唔使點排隊,睇完menu都覺得OK於是決定試試佢。 點知餐廳full咗,不過好彩等咗5分鐘左右,好快就入得去啦!睇完Menu有幾樣嘢都想食,最後我決定叫陳皮鴨腿湯飯配凍薏米水,友人就叫咗雲吞麵配蘿蔔糕。好快脆嘢食就到 侍應上陳皮鴨腿湯飯我覺得有驚喜㗎,個碗大過我塊面,飯量非常可觀。野食到左就唔等啦趁熱食,講講個湯先個湯夠味又唔會太鹹,有陳皮絲可惜陳皮味就唔係太出,另外有幾嚿冬瓜又有幾粒菇咁湯不過不失 。講完湯就緊係要講埋主角鴨腿,鴨腿用筷子輕輕一夾 骨肉分離,我滿懷期待咬落去,入口同我想像有啲出入,鴨肉偏鞋有啲韌,我諗可能E個位先係咁姐,夾第二個位再試下先,都係鞋鞋地,不過最後我都食晒,肚餓ma。友人叫嘅雲吞麵蘿蔔糕,啲面係偏幼偏淋,蘿蔔糕比較粉。不過上餐時好特別,侍應分別攞來一壺湯同一碗面,上枱前先倒湯落面到,我諗係想啲面唔好浸係湯到太耐變淋,係細心位,加分最後杯薏米水好有驚喜!!係薑味薏米水!!細細薑絲撈埋多多薏米,味道拿捏得啱啱好,薑味足薏米足又唔辛辣,叫野飲非常推薦佢。

好快脆嘢食就到
另外有幾嚿冬瓜又有幾粒菇咁湯不過不失 。
講完湯就緊係要講埋主角鴨腿,鴨腿用筷子輕輕一夾 骨肉分離,

我滿懷期待咬落去,入口同我想像有啲出入,

友人叫嘅雲吞麵蘿蔔糕,啲面係偏幼偏淋,蘿蔔糕比較粉。
最後杯薏米水好有驚喜!!係薑味薏米水!!
2023-06-14