2022-01-03
「Pizza Maru」一直係我最愛嘅韓國餐廳之一,佢主打新派菜式,即係賣韓式炸雞同薄餅等。佢最近終於喺旺角登陸🇰🇷️,咁就唔使過銅鑼灣都食得到喇。餐廳位於朗豪坊,地理位置非常方便,人流極旺,所以避免唔到要等位…。我哋無訂枱,最終要八點半先入得,不過好在餐廳上菜都快😆,唔使捱肚餓。帶子泡菜卡邦尼意粉($158),🍝佢係一道好出色嘅韓式Fusion菜,廚師完美地將泡菜同卡邦尼兩者融為一體,發揮協同效應,泡菜嘅酸辣中和咗忌廉嘅膩,同時亦令成個意粉變得惹味🤤。扁意粉煮得彈牙,並混入咗唔少食材,包括帶子、紫洋蔥、蘑菇、煙肉同火箭菜等,當中更加唔少得爽口泡菜,口感大大提升。蜂蜜蒜泥炸雞($123/六件),🍗炸雞喺韓國菜佔一席位,餐廳當然亦有賣,但現時只有四款口味,印象中以前好似多啲🤔?不過我幾欣賞佢提供六件同十二件嘅選擇,兩個人食一打就實在太多了。炸雞外皮酥脆,即使淋上蜂蜜蒜泥醬都無整到濕撻撻🍯,而醬汁嘅甜度同鹹度協調得好好,最後內裡嘅雞肉就保持細嫩🐔。韓國烤肉芝加哥薄餅($186/九吋),芝加哥薄餅好邪惡啊,皆因有雙倍馬蘇里拉芝士🧀,簡單講即係加強版嘅芝心批。即使我好鍾意食芝士,但開初都驚佢會漏
飲品方面🥤,我哋要咗Peach Lime Iced Tea($48)同埋Pink Berry Ade($48),飲品大大杯,味道不過不失,勝在唔太甜。前者嘅蜜桃味比起青檸味出🍑,而後者其實係用Lemonade做底,所以幾清新,而且又帶有莓香🍓。
總括嚟講,Pizza Maru去到旺角同樣保持高水準👍,佢無論 炸雞、薄餅定意粉都整得好好食,難怪有咁多人幫襯!價錢方面,我認為都過得去啦,係意粉細碟咗啲啫。題外話,我留意到餐廳定時會更新餐牌,咁就能夠不斷為客人帶來新驚喜☺️。