2023-11-28
一接近冬天就好想食嘢儲脂肪過冬今日去左港島食好西-頂級omakase鰈魚小砵: 碟魚切咗細條絲,跟住配咗海藻,輕輕調味過,幾入味,但又食到魚肉嘅鮮味栗子:大大粒,香甜芝海老:好新鮮,蝦味回盪係口中鴨肉:混種鴨(家鴨x 野鴨)-鴨肉冇過瘦過肥,入味。日本餐廳食鴨我自己黎講幾新鮮,但又唔錯!平目刺身:青森的白身魚。花拆開就好香魚肉好清香另外放埋一邊嘅一片魚係邊緣肉位,識落個口感同隔籬嗰兩塊唔係好痛,比較爽脆"絲高" "魚參" 魚:望落似油甘魚,但食落一d 都唔係。有d 厚度,好香魚味水八爪魚,北海度。腳肉同吸盤肉。師傅話生到最大都有十米。吸盤肉:新鮮 爽脆,彈牙。唔同部位嘅肉口感都好唔同腳肉:軟糯配醬油漬Wasabi,真係清醒出天際一南一北右 赤貝,佐賀 : 好有肉地,味道清新。左 白見貝 ,北海度 : 好爽口,帶有海水嘅鹹味,同點嘅鹹又唔係同一種鹹。但本身嘅貝又有甜味,好有層次有wasabi / 鹽臨上枱嘅時候廚師整咗啲柚子碎喺上邊新鮮三文魚子逐粒逐粒拆出嚟。每年12月就已經完結其他日子都係急凍。唔使再加豉油已經調咗味,先食原味,之後就可以再撈埋下面嘅蘿蔔蓉一齊食。廚師即場喺我哋面前將一
今日去左港島食好西-頂級omakase
栗子:大大粒,香甜
芝海老:好新鮮,蝦味回盪係口中
平目刺身:青森的白身魚。花拆開就好香
魚肉好清香
水八爪魚,北海度。腳肉同吸盤肉。師傅話生到最大都有十米。
吸盤肉:新鮮 爽脆,彈牙。唔同部位嘅肉口感都好唔同
腳肉:軟糯
配醬油漬Wasabi,真係清醒出天際
一南一北
右 赤貝,佐賀 : 好有肉地,味道清新。
有wasabi / 鹽
臨上枱嘅時候廚師整咗啲柚子碎喺上邊
廚師即場喺我哋面前將一粒魚子彈咗喺枱嗰度跟住彈到勁高,勁誇張,佢話係新鮮先至可以有依個彈力
粒粒魚籽好爆汁,好鮮甜
壽司嘅調味如果想多啲或者少啲都可以專登同師傅講,佢會自己調節返
另外我哋女仔梗係要求小飯啦😆
金木雕,魚皮都食到,食到皮下脂肪
鎗魷魚,切開咗一條條咁樣,更方便客人食用,入邊包咗紫蘇葉,一啲都唔韌👍🏼👍🏼
關鯖:依個係可以生食嘅,九洲的,全日本得佢可以生食,有標籤的。肉質好特別,單講口感唔太似魚
北海道嘅秋刀魚,入邊加咗薑同埋蔥。老闆話如果我都唔鍾意呢度嘅秋刀魚嘅話咁我就真係唔鍾意秋刀魚
其實一餐Omakase落嚟真係食咗好多嘢,可惜一篇只可以放少少相,而且我仲掛住食,都已經盡量記錄低同大家share但係都一定係錄唔晒大家有興趣真係非常建議去食吓。