平日晚上久違的灣仔覓食記 途經一間木系的泰國菜—泰鑫話係泰國領事都推薦嘅泰國菜初初見以為得幾檯客食食下經已坐滿客人 店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐食完感覺係無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)👉🏻聽聞餐廳的湯麵湯底 都係老闆和泰廚到泰國學習再自行改良調配而成的 👉🏻除咗冬蔭公湯粉亦有和牛濃湯粉 真心喜歡佢啲湯底 濃度適中順喉 冬蔭公嘅酸辣惹味而不會過鹹 食完麵仲可以飲哂個湯 正 下次想試埋個和牛濃湯底👉🏻主角當然仲有蝦 佢嘅蝦質素都幾好 蝦肉肉質新鮮 亦都食到鮮甜味🥢招牌燒豬頸肉($118*)👉🏻必點呢到嘅招牌豬頸肉 份量比想中大份 亦都好味道 有燒烤香而肉質都juicy 佢嘅酸辣汁都好惹味 非常加分🥢腰果和牛($188*)👉🏻三色椒和腰果炒和牛粒 第一次係泰菜裡食呢樣菜 調味比起其他無咁重手 因為主角就是和牛粒嘅原味 配椒甜味和微辣 價錢亦會稍高一點 🥢泰式炒通菜($88*)👉🏻食泰菜我係必點炒通菜嘅 佢嘅炒通菜都好食 香辣但唔太油 亦都有少辣嘅選項🥢芒果糯米飯($88*)👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米
平日晚上久違的灣仔覓食記

店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐

食完感覺係
無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹
食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺

🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)

🥢招牌燒豬頸肉($118*)

🥢腰果和牛($188*)

🥢泰式炒通菜($88*)

🥢芒果糯米飯($88*)
👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米飯 芒果份量都幾多 係適合share嘅量
👉🏻紫米飯+糯米飯+椰汁香甜而不膩 食哂都無覺得漏

🍹士多啤梨梳打($48*)
🍹夏威夷梳打($48*)
👉🏻飲品選擇都有好多種 有各種色彩繽紛的果味梳打、椰青、椰汁冰、泰奶、泰檸茶等泰式風味選擇