餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

秋天又差唔多到(雖然仲係好熱),但係已經到咗大閘蟹當做嘅季節!所謂不時不食,為食嘅我當然唔可以錯過!呢間桃園酒家在旺角、觀塘、荃灣、尖沙咀都有分店,今次來到尖沙咀分店,一試兩小時任點大閘蟹放題套餐($528,未計加一、茶介),聽到隔籬枱四個人食咗80隻🦀️!😨回本回本▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🦆片皮鴨(任點)🦆首先 上了一碟熱辣辣嘅片皮鴨,皮脆柔嫩,配上大蔥甜醬黃瓜🥒清新得很,只吃一輪意猶未盡,我們都refil了一次呢!🦀️大閘蟹🦀️·清蒸蟹·花雕蟹·油鹽蟹三種各有千秋!清蒸常吃到,蟹肉十分新鮮,實在是當做,簡簡單單清蒸亦不失色,一剝開,蟹膏立即溢出,相當吸引;花雕蟹第一次食,冰冰涼涼的吃法很特別,而花雕的味道滲透蟹肉,蟹膏則凝固成一塊塊,別有一番風味;油鹽蟹也相當惹味,很中式的煮法!🐟鮑魚每人一客、遼參羹粥、蟹粉扒豆苗 套餐已經包咗,不需要額外加錢!鮑魚好淋又入味,食得出用料上乘;遼參羹粥絕對叫人驚喜,南瓜味突出,入口滑溜,亦不乏遼參海鮮味!質素亮眼!🥒小食以及其他熟食(任點)🥒·乾扁四季豆·炸豆腐·椒鹽蝦·豬扒·手拍青瓜·奶黃包 、芝麻包選擇都幾多,質素都唔錯,例如炸豆腐,熱辣辣炸起,豆腐豆味

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🦆片皮鴨(任點)🦆

🦀️大閘蟹🦀️
·清蒸蟹
·花雕蟹
·油鹽蟹

🐟鮑魚每人一客、遼參羹粥、蟹粉扒豆苗

🥒小食以及其他熟食(任點)🥒
·乾扁四季豆
·炸豆腐
·椒鹽蝦
·豬扒
·手拍青瓜
·奶黃包 、芝麻包
選擇都幾多,質素都唔錯,例如炸豆腐,熱辣辣炸起,豆腐豆味濃郁到不得了;芝麻包都係啱啱蒸起,咬落流心,味道濃郁而不假!

🍮甜品🍮
蕃薯薑糖水
楊枝甘露
蛋白杏仁茶
芒果布丁
甜品環節更為出色!番薯薑糖水,薑味出眾,唔會太甜膩!蛋白杏仁茶滑溜、楊枝甘露足料,芒果夠甜 !

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️