2025-01-31
好彩有book位啫,接近晚上8點嚟到都坐無虛席,即使訂左位都要等一陣。在等位期間,又不停有人入內攞位,之後餐廳更貼出告示:walk -in位已無。呢間餐廳雖然喺橫街、唔起眼,但人氣度極高。想食嘅話,真係要預先訂位好d。餐湯: 粟米湯超級超級好味啊!一入口即刻勾起喺極寒北海道嘅回憶。冰天雪地從汽水機㩒出一罐嘅熱辣辣粟米湯,當時簡直覺得係回魂丹;今日呢個餐湯比回憶中嘅罐頭湯更鮮味,入口甘甜、香濃,如果可以有得添飲就好啦!餐前小食蓮藕片爽脆可口,細細件,一啖一口,食到停唔到口。主食: 自家手打日式漢煲排飯 ($108 升級套餐+$25)在門口等位時及坐低左之後,都聽到人講“呢間嘅蛋包飯好出名㗎喎”,只不過我不嬲對蛋包飯都無咩興趣,而引左我嚟嘅係另一名物-漢堡扒飯。上枱時,見到芝麻醬伴椰菜絲山,又再次喚醒我對日本嘅回憶,因為每次喺日本食吉列豬扒飯都一定會有呢個椰菜絲山伴碟的。估唔到我而家食漢堡扒都同樣可以食到呢個爽甜脆口嘅椰菜絲,真係剩食配菜都夠晒滿足。主角漢堡扒都ok嘅,厚身、juicy ;個人覺得個汁味道較濃,所以我無咩點汁去食,就咁漢堡扒撈飯食已經好好食。飲品: 日式蜜瓜梳打即係蜜瓜味嘅
餐湯: 粟米湯
餐前小食
蓮藕片爽脆可口,細細件,一啖一口,食到停唔到口。
飲品: 日式蜜瓜梳打
即係蜜瓜味嘅汽水囉,蜜瓜味都ok嘅,唔太假,又唔會好甜。
甜品: 北海道十勝牛乳巴斯克芝士蛋糕 ($52)
呢個一定要點,入口慢慢融化嘅口感深得我心;加上有我鍾意嘅日本牛奶味,香濃滑溜;淡淡嘅芝士味夠香,又正好平衡到牛奶味,入口就係分辨到牛奶同芝士嘅香濃味,但又唔會係兩種分開嘅味道,好好食。
餐廳細細間,大約有20個位;佈置有少少復古風,我覺得好靚;店員都係青春一旅,唔會極度熱情招待,但好有禮貌,佢地因為我訂左位都要我等一陣先有位,而不停同我say sorry ,讚。
總結係,餐廳出名總有原因嘅,而我喜歡呢度,係因為喺呢度我食到日本嘅味道,唔係話好食到要俾100個Like果個程度,但我覺得可以讓我回味無窮,嚟開荃灣都會考慮再嚟食過。