2024-07-28
去完峇里之後,對印尼菜大有好感,今日出開鴨寮街買數據卡,亦都順便喺附近搵間小店品嚐一下。👍🏻串燒印尼串燒當然係最出名,今次叫咗雞牛各三,先要讚一讚佢炭燒嘅生熟度做得非常好,食落唔會好乾,最正嘅當然係佢嘅沙嗲醬,滿佈住花生嘅粒粒,味道濃郁。👍🏻牛尾湯完完全全有別於香港嘅風味,湯底清澈,胡椒香氣、牛骨嘅味道亦都慢慢起口腔滲出。👍🏻黃薑飯一兜有齊晒,巴東牛肉、炸雞、炸魚腐,啱晒大胃王。黃薑飯亦都堆砌得好有看頭,三層嘅米飯做得分明,薑味出色!鍾意食辣嘅朋友,不能夠放過巴東牛肉,做得夠濃味,而且半肥瘦嘅牛筋口感好正!👌🏻 珍多冰同泰國嘅風味有少少似,但係裏面嘅斑蘭粉團口感頗粉身,裏面嘅印尼姐姐同我講係店舖廚師親自磋打架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 👍🏻手打麵面頭嘅肉粒有啲似台灣嘅滷肉飯,而且攪拌起來,就會發現底部都蘊藏住肉碎,好有料!手打麵嘅口感亦都相對彈身,建議可以撈埋面頭嘅茄汁🥫值得一試
👍🏻串燒
👍🏻牛尾湯