2023-04-05 933 瀏覽
約咗家人飲茶,有老有少,前後腳到。攞9人枱,門口阿姐話無大枱,只有6人枱。我哋係7個大人,勉強都坐得落,就照坐低。唔夠櫈,侍應忙,正常茶客都會自己去搬櫈,正常得閒嘅侍應見到都會幫手...但呢度唔正常。光頭侍應做緊嘢經過見到,同我哋講:洗唔洗自己拉櫈呀?!(係責備嘅語氣)食到一半,其中一大兩細臨時放飛機,所以我哋搵經理改茶位。阿光頭侍應埋嚟收吉籠,我哋順便提佢幫手睇睇茶位改咗未,全程唔該前唔該後,阿侍應嘅回應係:「嚟到先加櫈吖嘛!加咗而家又減!嚟到先加都唔遲吖,又加又減我哋夜晚要開會㗎!」(晦氣+責怪)收完籠,返轉頭加水,再講一次!😤究竟食客錯响邊?突然要受你氣?我要9人枱,你得6人枱,明嘅,呢個時勢真係好少有大枱,眼見都拆哂俾搭枱客。如果有張大枱我又何需自己拉櫈?同枱人都係一齊被放飛機,我攞枱嗰吓點知會被放飛機呀?咁減茶位都係正常動作嚟。(如果係卡拉OK咁全行都知人頭數有加無減,我緊係唔出聲啦,但茶樓不嬲可加可減嘛!)BTW,講返句中肯少少,食物唔差,可以講得上大件夾抵食!但就...我唔想再受無謂氣囉!
約咗家人飲茶,有老有少,前後腳到。

但呢度唔正常。

食到一半,其中一大兩細臨時放飛機,所以我哋搵經理改茶位。

收完籠,返轉頭加水,再講一次!

😤
究竟食客錯响邊?突然要受你氣?
如果有張大枱我又何需自己拉櫈?