2018-08-28 1902 瀏覽
星期日全家出街食晚飯.見附近豪宴做緊片皮鴨優惠就去book位.得意既係如果預訂片皮鴨要加$20,即係$158.即場叫反而原價$138.我一向以為預訂係為咗幫餐廳預算食材,應該有優惠先係㖭.入到去,環境都幾嘈,坐大枱真係要大聲講野對面先聽到.片皮鴨片得厚已經係常態,見怪不怪.舖係碟顯得份量好足,因為片得好厚肉.而且有好多塊餅皮中間界開咗,好難包到鴨件.皮係脆既,有油但唔甘香,肉孩而無味.應該最滑既2隻鴨脾都乾,孩,韌.叫咗片皮鴨2食,另一味餸係涼瓜鴨件,加咗芡汁炒起碼救咗無味既問題,但肉質既致命傷始終無法挽救.咕嚕肉唔脆而且炸粉超重,口感非常差.但係用嚟裝咕嚕肉既脆片沾咗甜酸汁後反而唔錯.但似我明明叫咕嚕肉,唔通脆片先係主菜?支竹班腩煲,支竹乾又硬,魚腩唔滑.依味餸同上面提過既咕嚕肉都令我諗起街邊幾十蚊一盒果種3餸飯.冬瓜盅特別在冬瓜外面既青色皮已經刨晒,即係可以成個食/飲,裡面有扇貝柱,蝦,瘦肉,夜香花.飲落清得嚟都算有鮮味,算係挽回一啲分數.蝦醬通菜,全名應該係蝦醬浸通菜吧,食唔出炒過.以後好難再幫襯
星期日全家出街食晚飯.

蝦醬通菜,全名應該係蝦醬浸通菜吧,食唔出炒過.
以後好難再幫襯
2018-08-26
10 分鐘 (堂食)