餐廳: 漁獲浜燒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2016-06-30 1733 瀏覽
香港成日都食韓燒,其實厭唔厭呢? 之前去過一間日式嘅燒烤餐廳,覺得都幾新鮮,同韓燒都有分別,所以就同朋友黎試下呢間「日燒」餐廳喇~餐廳係一棟商業大廈入面,但係其實成棟樓都係唔同嘅餐廳黎,上到18樓,一出升降機門,就可以見到餐廳嘅門口,全層都係屬於佢嘅。裝修方面都可以感到日系嘅風格,特別鍾意呢個貼住唔同清酒標籤嘅牆,好有格調餐牌就無圖可以參考到,所以又係出動開飯同Instagram嘅時候,睇到啲相之後,我地就可以揀到食啲咩頭盤特製黑松露炙燒平目魚邊沙律就打頭陣,賣相都唔錯,除咗有生菜、黑松露同平目魚之外,仲有一片片青綠色嘅牛油果,食前要將沙律拌勻,令到每一片生菜、平目魚同牛油果都可以食到淡淡嘅黑松露味,而且仲有少量嘅沙律醬,中和咗黑松露嘅味道,所以唔會過濃,每一樣都配合得好好食完頭盤開胃之後,就到食日本菜一定唔可以少嘅刺身喇~我地叫咗各種刺身,餐廳就將刺身放埋一個大嘅盤到,睇落好澎湃同豐富啊! 刺身分別有原隻牡丹蝦、生吞拿魚腩刺身、三文魚籽刺身同池魚刺身。首先有兩隻原隻牡丹蝦,呢個牡丹蝦真係唔可以睇小,直程有我有手掌咁長,而且點少少醬油,再放啲啲芥末食,可以帶出同提升牡丹蝦嘅鮮味,口感係
1930 瀏覽
食完頭盤開胃之後,就到食日本菜一定唔可以少嘅刺身喇~我地叫咗各種刺身,餐廳就將刺身放埋一個大嘅盤到,睇落好澎湃同豐富啊! 刺身分別有原隻牡丹蝦生吞拿魚腩刺身三文魚籽刺身池魚刺身
首先有兩隻原隻牡丹蝦,呢個牡丹蝦真係唔可以睇小,直程有我有手掌咁長,而且點少少醬油,再放啲啲芥末食,可以帶出同提升牡丹蝦嘅鮮味,口感係同放題食嘅甜蝦、海蝦嗰啲無得比
之前去過一間主打吞拿魚嘅餐廳,所以就係網上做咗啲資料搜集,由呢個吞拿魚腩嘅顏色去睇,應該係中吞拿魚腩,因為大吞拿魚腩嘅脂肪比例較多,所以會係淺粉紅色(可以想像脂肪為白色,而魚肉為紅色,白色同紅色混和,就會變為淺粉紅色)
呢到嘅吞拿魚腩顏色比一般吞拿魚較淺色,但係又未到淺粉色,所以無估計錯嘅話,就係脂肪同肉比例相近嘅中吞拿魚腩。雖然唔係大吞拿魚腩,但係味道同口感都不容忽視,而且仲係厚切,不過仍然口感非常嫩滑,用紫菜包住吞拿魚腩同三文魚籽,口感更加提升
另外一個不得不讚嘆嘅係呢個池魚刺身,其實本身唔係大鍾意食白肉魚,但係佢令我改觀,相信我係一直都未食過高質白肉魚刺身嘅原故,所以先一直抗拒。首先將薑蓉、蘿蔔蓉同青蔥倒蓉醬汁到,夾起池魚刺身,再點醬汁,感覺非常清新,完全唔覺有腥味
但係最特別嘅一部份唔係刺身,而係廚師用超厲害嘅刀功,起好魚肉之後剩餘落黎嘅 ─ 池魚魚骨,原來餐廳係可以將呢個池魚魚骨拎去炸,用盡魚嘅每一個部份,一啲都唔浪費。炸好咗嘅池魚魚骨,味道幾香,所以我就忌唔住即刻食喇,唧少少檸檬汁係炸魚骨到,可以中和油膩嘅感覺,魚頭部非常脆身,而且仲有啲啲魚肉係臉頰嘅部份,就好似食炸魚咁,但係白色細細粒嘅魚眼,就係煙韌嘅。最初用門牙咬魚身嘅骨,因為有啲硬身,所以諗係咪唔食得,唔洗擔心,係真係食得嘅,用犬齒一咬,魚骨就碎開,質感好爽脆,好似食緊薯片咁
終於到咗終極大佬出場喇,就係活貝漁獲浜燒盛合(二人前),全部都係新鮮嘅海鮮,而且仲係大大件!海鮮包括有鮑魚、虎蝦、帆立貝、生蠔同長腳蟹,而鮑魚仲識郁嫁!! 唔洗擔心自己燒會整親,呢到嘅員工會幫手燒,所以可以坐低睇表演~
啱燒好嘅海鮮,員工仲要好好咁起好肉同將佢地切好同分好,每一款海鮮都無燒到過熟我本人特別鍾意燒鮑魚,口感好彈牙,而且有淡淡煙燻味,點上柚子醬汁,味道好清新,可以平衡啲煙燻味。另外仲有燒帆立貝,由於我地係二人份量,所以有兩隻大大嘅帆立貝,員工就提議煮唔同嘅味道,一個係牛油蒜蓉帆立貝,另一款就係汁燒帆立貝,前者味道比較香濃惹味,而後者口感就比較濕潤嫩滑,各有各好,好難選擇其一,可以嘅話,不妨要晒兩個選擇~
一邊食,一邊同朋友吹水,不知不覺係餐廳坐到10點半,但係9點半左右都仲有客人上黎食野,相信唔少都係熟客,我都有可能會成為呢到嘅熟客啊