餐廳: 寿々乃
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
星期三晚上7點黎到呢間餐廳,入面裝修好靚,好似與世隔絕咁🤩 見到12個座位只餘3個,平日都咁爆場就知呢間餐廳有幾勁啦🥳今晚呢個$1880嘅set真係好多野食!1️⃣ 第一道菜有宮崎蟹、黑豆、海膽、盧荀、昆布;好清爽開胃~~隻蟹可以成隻吞落肚,好特別😎2️⃣ 京都名物:順菜、青柚子、紅莓、禮魚~~魚肉好細膩嘅口感、酸酸地,湯又好清甜,好開胃👍🏻3️⃣Suzuki 鱸魚,四國名物~~附埋青檸、紫蘇花,可拆出黎放入酸汁,好清新的Sashimi!4️⃣來自日本熱海的金目鯛,好難得連魚皮下脂肪都可以食,點豉油食超正🤤好肥美5️⃣來自兵庫縣的甘露蝦~~ 超甜!唔洗點豉油都好好食😍6️⃣師傅送上的小食:來自富山的白蝦,用黎做炸物好過癮,送酒一流~~  我食到唔停口!😍7️⃣ MitsuTago 水八爪魚、八爪魚吸盤、醬油漬Wasabi:好爽嘅口感!唔會好韌咬唔到~~ 醬油漬Wasabi亦非常少見,溫馨提示🤫試少少好啦,你試少少就會非常感動🥹🤣8️⃣ 來自岩手的紫海膽,師傅話依家6月先啱啱開始見到,每隻都有唔同味,有d係礦物味(石頭堆長大),有d好清甜(海草堆長大);我食到嘅係少少煤氣味😋9️⃣ 來自北海道口岸的白見貝,可以配鹽、檸檬、

今晚呢個$1880嘅set真係好多野食!
5️⃣來自兵庫縣的甘露蝦~~ 超甜!唔洗點豉油都好好食😍
9️⃣ 來自北海道口岸的白見貝,可以配鹽、檸檬、Wasabi三種食法🤩 爽口唔腥,就咁點檸檬已經好好食!
🔟 來自長崎的粟米,第一次見粟米整成天婦羅😳6至9月的長崎粟米最靚,意外地炸物一d都唔油,仲好甜好fresh~
 1️⃣1️⃣ 白蝦做嘅蝦丸,先食原味,加檸檬再有酸味;京都青椒仔唔辣,好fusion嘅菜式!
 1️⃣2️⃣ 每件壽司都好正好好食,魚油爆棚,好肥美🤤真係同平時食嘅壽司差好遠🥹米飯特別好食!師傅話會有兩桶飯、一煲赤醋飯(酸度較高)、一煲米醋飯,根據魚油份量作決定。😚
縞鰺、帆立貝、關鯖、神奈川池魚、福崗魷魚腹、岩手縣赤貝、吞拿魚三重奏(中toro、大toro、醬油漬),真係令人回味無窮,全部都冇筋唔腥!😍😎
最愛吞拿魚醬油漬!第一次覺得瘦肉都唔輸肥腩!😆
1️⃣3️⃣ 味道濃郁的根室海膽手卷,比之前更肥美綿密🤤一晚食3款海膽,豪華級享受!😝✨見到紫菜用鐵盒裝住,保持乾脆👍🏻
1️⃣4️⃣ 食完壽司當然要飲魚湯清清腸胃😙,好鮮甜啊!
1️⃣5️⃣ 富良野赤肉瓜再配上超輕盈的沖繩熱情果芝士餅😻作為飯後甜品就最適合不過啦~~芝士餅真係好食到想買黎做生日蛋糕🥳
唔經唔覺,原來已經坐左4個鐘。。。由7點食到11點,真係奢華級體驗🤣🥹 完全體會到Omakase嗰種專業、匠人精神;師傅亦分享自己在日本學師嘅經歷,好敬佩,睇到佢幾咁有熱誠~想將最好味嘅菜式帶比客人🥰

下次一定要帶家人黎食!🤤
2024-06-26