2014-05-20 477 瀏覽
我屋企係做飲食業的,我地內行人都會知道--酒家、飯莊、茶記、快餐 係有級別之分的! 當然師博係煮餸的功夫上亦係有分別的。今次咁鬼多嘢講,咁厚多士係因為某日我到朋友家打幾圈之前,先相約雀友在盈輝商場集合食一餐先去打牌,點知成個商場都好似無啖好食咁! 唯獨是這間叫 太子飯莊 的東西似乎好丁點。我們去吃的時候是中午時間是做炒粉麵的,晚上才做小菜那些,不過在我的立場來睇、既然稱得上叫做飯莊的、在炒功上一定係有番d水準嘅,只可惜茶記般的餐牌,欠風格菠蘿咕咾肉飯有無搞錯! 連茨汁都未調得好、酸味甜味亦不平均以至味道過於突出、豬肉又未炸至金黃色仲要係腍的、咁無鑊氣是Hea住炒? 還是拋唔起過鑊呀? 咕咾肉唔係咁煮嫁! 係咪要我入廚房教你呀?豉椒肥牛炒河豆鼓無輕拍過未能出味、 洋葱青召只過一過鑊又無炒香、無鑊氣炒功差劣、肥牛無肉味、仲有呀! d河粉係未炒開仲係黏住呀、呢d叫炒河? 唔係嘛? 睇黎呀師博真係拋唔起過鑊囉。豆腐斑腩飯斑腩的炸粉漿厚薄不平均又未炸好、茨汁同樣係調得差、 魚的肉質又鞋又散、 最好的就是豆腐! 很有荳香- 因為不是這兒的出品嘛!如果這是一間茶記、我是收貨的! 不過、店鋪的名叫「飯

茶記般的餐牌,欠風格
菠蘿咕咾肉飯
豉椒肥牛炒河
豆腐斑腩飯

如果這是一間茶記、我是收貨的! 不過、店鋪的名叫「飯莊」味道卻是「茶」貨式 、我接受不了!!