2013-04-09 127 瀏覽
有朋友從加拿大回港,對味精極敏感,最怕出外吃飯,聽朋友講喺美孚附近的盈暉台有一間食肆叫「太子飯莊」,雖然喺大眾化價錢,但可以要求不落味精,亦可以吃到私房菜。於是前一日打電話去問,講明想吃蒜茸蝦、炒蟶子、蒸鮑魚、炒斑球,八個人每位約120元,老闆話得。120元要吃海鮮,諗住最多配個例湯就算,點知去到,老闆話先來一個淮杞螺頭燉鱷魚尾,吓?無諗過咁正喎!老闆話當晚除咗我哋,VIP房仲有一張大枱都喺食私房菜,咁先至可以做得到,哈!仲唔喺食神駕到。老闆問我哋蟶子想豉椒炒還是清蒸,我哋八個人八個意見,最後決定用西芹炒。跟住果皮蒸鮑魚上桌,嘩!原本諗住喺鮑魚仔啫,點知竟然有我三分之二隻手掌心咁大,簡直喜出望外。不過食到大斑兩味和蒜茸蒸蝦就有點後悔 budget 太少,加多四、五十蚊一位,用D爽口D嘅斑肉和大隻D蝦就 perfect 嘞,不過配埋碟清炒芥蘭,加埋每人一碗白飯,飽哂。以為咁就算,點知老闆問我哋甜品要法式焦糖燉蛋定喺椰汁紅豆糕,仲駛問,緊喺要少食嗰樣啦!後來老闆走埋嚟傾幾句,原來佢剛接手兩個幾月,講講下,送埋椰汁紅豆糕俾我哋試。埋單嘅時候真喺唔好意思,budget 咁少,食到咁多靚嘢,但老

後來老闆走埋嚟傾幾句,原來佢剛接手兩個幾月,講講下,送埋椰汁紅豆糕俾我哋試。埋單嘅時候真喺唔好意思,budget 咁少,食到咁多靚嘢,但老闆堅持唔多收,最後俾埋tips齊頭一千蚊,咁超值,睇嚟我哋以後又多個聚腳嘅地方。

2013-04-05
  • 私房菜