2024-09-10
好多人好鍾意返深圳食潮汕牛肉打邊爐,今晚喺旺角搵食,見到呢間潮汕牛肉打邊爐,就好想入嚟試吓清清地叫咗個牛骨湯底,有白蘿蔔、粟米做呢個清湯嘅配料,飲落都幾清甜喎打邊爐料:吊龍伴(大) 非常薄切,仲係用一個圓形冇邊碟上,仲可以打直擺黎打卡,同我喺深圳有次食過嘅感覺係一樣,牛肉味都係同大陸食嘅一樣喎,價錢就唔使講啦,真係冇得比嘅😆😆😆不過喺香港都食到潮汕牛肉嘅新鮮濃牛味,又真係值得一讚潮汕牛肉丸 (四粒) )粒牛丸個樣好似現成咁平平無奇,但係食落嘅時候又真係會噴汁個喎,而且你會睇到粒牛丸個形狀係大小不一,咬開會見到有氣孔,睇得出係人手打嘅。豬肉粟米餃(四粒)、唐生菜手工包嘅餃子,好新鮮,粟米粒嘅甜味同豬肉嘅鮮味好突出!同生菜都好嫩、好新鮮!炸蝦餅(四件)個蝦餅炸至金黃色,咬開入邊見到有原隻鮮蝦,蝦膠又夠彈牙,外皮又炸得夠脆口,正!調打邊爐醬油時,食得辣既就記得試下佢哋自家製既辣椒油呀!我唔食得辣都覺得好香!服務好好嘅打邊爐,當見到我哋差唔多打完邊爐嘅時候,侍應會主動過嚟話幫我哋熄咗個爐;另外,當見到我哋食緊嘢,個煲入面冇嘢滾緊嘅時候,佢又會主動過嚟話幫我哋將個火收細,以免煲乾水。
打邊爐料:
吊龍伴(大)
潮汕牛肉丸 (四粒) )
豬肉粟米餃(四粒)、唐生菜
炸蝦餅(四件)