2024-09-06
《甘味處鎌倉 - 屯門》如果去東京旅行,我每次點都會安排一日遊走去鎌倉,呢個地方係我其中一個情意結💙嗰度除咗風景靚之外,其實都出名多特色小食😋好多人都會講嗰一間有多個濃度選擇嘅抹茶雪糕,但係我就私心推介食傳統蕨餅嗰一間Cafe啦😎估唔到佢而家開到嚟香港,喺銅鑼灣開咗首間分店😉前排行開屯門巿廣場,竟然都比我見到佢嘅身影😝今次我就同朋友揀咗兩杯飲品試吓,唔好淨係飲抹茶😉有時都可以試吓其他嘢嘅朋友就試咗期間限定嘅伯爵紅茶檸檬蕨餅,好適合夏天熱辣辣飲用,下面嘅伯爵紅茶微甜,而上面有一個檸檬雪葩,酸酸甜甜開胃,仲非常解暑添,下面嘅蕨餅都好有咬口,可以拎住杯飲品先行邊飲,當係甜品或者下午茶都不錯我就揀咗呢一杯比較傳統嘅咖啡牛奶蕨餅,咖啡味唔會太重,有牛奶嘅creamy同埋濃郁,配埋蕨餅就有啲似食緊咖啡麻糬咁,嗰日真係太熱啦,飲完之後我哋都覺得透心涼好消暑,不過食完都幾飽㗎哈哈😂
如果去東京旅行,我每次點都會安排一日遊走去鎌倉,呢個地方係我其中一個情意結💙嗰度除咗風景靚之外,其實都出名多特色小食😋好多人都會講嗰一間有多個濃度選擇嘅抹茶雪糕,但係我就私心推介食傳統蕨餅嗰一間Cafe啦😎估唔到佢而家開到嚟香港,喺銅鑼灣開咗首間分店😉前排行開屯門巿廣場,竟然都比我見到佢嘅身影😝今次我就同朋友揀咗兩杯飲品試吓,唔好淨係飲抹茶😉有時都可以試吓其他嘢嘅 朋友就試咗期間限定嘅伯爵紅茶檸檬蕨餅,好適合夏天熱辣辣飲用,下面嘅伯爵紅茶微甜,而上面有一個檸檬雪葩,酸酸甜甜開胃,仲非常解暑添,下面嘅蕨餅都好有咬口,可以拎住杯飲品先行邊飲,當係 甜品或者下午茶都不錯 我就揀咗呢一杯比較傳統嘅咖啡牛奶蕨餅,咖啡味唔會太重,有牛奶嘅creamy同埋濃郁,配埋蕨餅就有啲似食緊咖啡麻糬咁,嗰日真係太熱啦,飲完之後我哋都覺得透心涼好消暑,不過食完都幾飽㗎哈哈😂