2019-11-25 73 瀏覽
好姊妹生日,今年約佢食omakase,每次食omakase都好開心,皆因每道菜都令人有所期待,好有驚喜。身為觀塘人,最近聽聞有間口碑唔錯又抵食既日本餐廳;位於鴻圖道工業區既菊月町,唔算近mtr,但行過去都唔遠,十分鐘唔洗就到,可能因為位置問題,佢地既定價比出面低,但食過就會發現佢地既食物絕對高質,好抵食!今晚我地揀左焰月<$980> :先付Starter時令季節刺身五點Seasonal Sashimi漬物Pickle鐵板燒二款Pan Fried Dishes吸物Soup手握壽司五貫Sushi 5pcs手卷Hand Roll時令果物Seasonal Fruit先付Starter :七味魚翅-鬆脆香口海葡萄-咸咸鮮鮮,好有海洋氣息,食落脆卜卜,好過癮。鰻魚-燒得好香好惹味。時令季節刺身五點Seasonal Sashimi :鰤-以柚子&黑椒作調味,唔需要再點任何醬汁,入口清新,口感柔軟,肉質肥美。銀線-則係紅衫魚,口感較爽口,咀嚼過後,鮮味慢慢滲出;配上青瓜醋,酸酸甜甜,好特別。自家制新鮮鮟鱇魚肝-質感非常滑溜,好creamy,一d都唔粉。而且鮮味十足!配埋梅子啫喱酒,味道

今晚我地揀左焰月<$980> :
手卷Hand Roll
時令果物Seasonal Fruit

先付Starter :
七味魚翅-鬆脆香口
海葡萄-咸咸鮮鮮,好有海洋氣息,食落脆卜卜,好過癮。
鰻魚-燒得好香好惹味。

時令季節刺身五點Seasonal Sashimi :
自家制新鮮鮟鱇魚肝-質感非常滑溜,好creamy,一d都唔粉。而且鮮味十足!配埋梅子啫喱酒,味道好創新,比一般平時食到既柚子醋/酸汁好唔同,微微酒香更能提鮮。
活赤貝-鮮甜爽口,好新鮮!
粒貝-賣相精美,面頭仲有金箔敏點綴。粒貝切薄片,食落好爽脆,有陣陣既麻油香。

漬物Pickle :
紅酒蕎頭/牛蒡/蒜頭-又係無可挑剔既擺盤,漬物好入味,口感爽脆,味道/濃度適中,唔會過咸或嗆喉。

鐵板燒二款Pan Fried Dishes :
海膽虎蝦-味道香濃,海膽炒蛋極之惹味;虎版大大隻,肉質結實彈牙。
和牛薄燒&安格斯薄燒-負責鐵板既師傅先炒香蔥花同蒜,再以和牛/安格斯薄片包住,真係啖啖滋味。

吸物Soup :
赤蝦濃湯-味道濃郁,好有鮮味。

手握壽司五貫Sushi 5pcs :
赤身-色澤亮麗,顏色鮮艷,真係腸到宦想食;赤身係相對上油脂較少既部位,魚味更出眾。
黑鱸-刺身切片前,師傅先塗上醬油,再用火槍灸,食落好有火炙既香氣,肉質爽口。
深池-深海池魚肉質爽滑肥美,味道突別鮮甜。
海膽壽司-鮮味出眾,入口幼滑,味道甘甜。
筋子-上碟後係哇一聲叫出黎,筋子大大舊好似棉胎咁,完全複蓋全成舊壽司飯,上而仲有一小片銀箔,好靚。
師傅有同我地講解三文魚子同筋子既分別,筋子係冇去除卵巢薄膜既三文魚子,仲用左4日時間去制作!先挑血筋,再將整串三文魚子連薄膜進行醃漬,聽到都覺得好花功夫!
筋子食落好鮮甜,粒粒爆汁爆脆,好有驚喜!

手卷Hand Roll :
拖羅手卷-師傅先切出魚皮下油脂比較豐富既部份,再用火槍燒出魚油,滴入拖羅蓉入面再拌勻,火灸時全店都充滿住魚油既香氣,仲有手卷既紫菜,師傅都有用火輕炙過,令佢更香脆。

時令果物Seasonal Fruit :
靜岡蜜瓜-味道香甜多汁,為是夜畫上一個完滿既句號。