2024-11-22
最近我去咗旺角嘅「鐵板世家」,真係食到好滿足,無論係食物質素、環境氣氛都非常好,難怪當晚平日都全場滿客!湯方面,一坐低未嗌嘢食店員已經問飲咩湯🤣。我地「白湯-忌廉湯」同「紅湯-羅宋湯」各叫咗1份。白湯滑滑地,奶香味濃郁。羅宋湯則酸酸甜甜,味道清新,唔會太濃重,好開胃!首先講講「鐵板肉眼牛扒」,我叫咗五成熟。牛扒外層煎得香脆,裡面保持住肉質嘅鮮嫩,咬落去Juicy到爆,肉味十足,真係好開心。鐵板係超熱,"喳喳"聲響咗好耐都唔停。佢哋用嘅黑椒醬汁亦非常好味,搭配牛扒一齊食,簡直係無得輸!每一口都充滿滿足感,真係一個牛扒愛好者唔可以錯過嘅選擇。薯條份量亦好多,男仔都夠食。朋友試咗「鐵板珍寶什扒」,呢個拼盤集齊咗唔同嘅肉類,包括豬肉、雞肉同牛肉,口感多樣化。每樣肉類都煮得剛剛好!仲有腸仔,煙肉,薯條,份量十足,種類好多,呢個拼盤非常適合想試唔同口味嘅朋友。飲品方面,我選擇咗凍檸檬水同凍檸檬茶,正常發揮,唔錯!環境方面,鐵板世家嘅裝潢簡約而時尚,坐落在旺角這個繁忙地段卻又有一種輕鬆的感覺,"喳喳"鐵板聲配合店內嘅懷舊裝修,別有一番香港獨有的味道。
飲品方面,我選擇咗凍檸檬水同凍檸檬茶,正常發揮,唔錯!