餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

2023-10-20 88 瀏覽
上次同老細拍拖拖去西九,路經文成街見到一間高檔煲仔飯,老細已經好有興趣試下。今日難得收早,就同佢食個early dinner啦!!睇佢門面同裝修真係唔似一間食煲仔飯嘅舖頭~但係原來佢真係主打自家製臘味🥰🤭全部臘味都係自家工場炮製,用咗醬香茅台同土豬鮮肉整㗎!我哋叫咗個廣東臘味煲仔飯、咕嚕肉同埋芥菜排骨煲。煲仔飯上枱一開蓋已經聞到好香,豉油同芫茜葱就自己落,一落豉油…好似啫啫煲咁“啫…啫…”聲,即刻香氣四溢~❤️👍🏻原來佢提供嘅煲仔飯豉油係頭抽,唔怪之得咁香啦!🥰😍個芥菜排骨煲又係正!!👍🏻啲芥菜軟硬適中,但仲保持到翠綠,排骨淋而不爛,最正係個湯底,有陣陣胡椒香味,好似飲緊胡叔豬肚湯咁~店員話因爲芥菜比較寒涼,所以用咗胡椒嚟驅寒,中國飲食文化真係博大精深,色香味同埋膳食健康兼備!🥰👏🏻👍🏻咕嚕肉不嬲唔係我杯茶(不過係老細至愛~🤭),但呢個咕嚕肉我都真係覺得唔錯,唔會炸得太硬,但又保留到少少酥脆,個糖醋汁仲可以拉絲~🤤😅忍唔住食咗幾舊~整體嚟講佢每一樣嘢都非常有水準,而且服務一流,配得上佢嘅高檔次格調!🥰🥰

睇佢門面同裝修真係唔似一間食煲仔飯嘅舖頭~

廣東臘味煲仔飯

煲仔飯就係要有飯焦先正!

芥菜排骨煲

咕嚕肉

2023-10-20
廣東臘味煲仔飯
煲仔飯就係要有飯焦先正!
芥菜排骨煲
咕嚕肉